臨牀透析 Vol.23 No.13(4-6)


特集名 慢性腎臓病 (chronic kidney disease ; CKD) -- 新たな潮流
題名 CKD各段階において各職種が果たす役割 (6) 栄養士
発刊年月 2007年 12月
著者 渡邉 榮吉 新潟医療福祉大学健康科学部健康栄養学科・管理栄養士
著者 佐藤 美代子 信楽園病院栄養科・管理栄養士
著者 鈴木 正司 信楽園病院内科
【 要旨 】 最近,慢性腎臓病 (CKD) という概念が提唱され,日本でも注目されている.CKDが注目されているのは,CKD患者が末期腎不全患者の予備軍であると同時に,心血管系イベント発症リスクを高めることにつながるからである.末期腎不全患者の予後向上には,これまでの慢性腎炎,糖尿病性腎症,慢性腎不全といった腎臓疾患をCKDとして早期より把握し,より早いステージ (ステージ2) からレベルに合った栄養・治療を計画し,栄養教育・指導に栄養士が介入することが重要である.本稿では,CKD各段階における栄養アセスメントと,指導介入により行動変容がみられた腎不全患者の症例を提示し,今後の課題について述べたい.
Theme Chronic Kidney Disease (CKD) -- A new tide flows around the world
Title Dietitians' roles in CKD treatment
Author Eikichi Watanabe Department of Health Nutrition and School of Health Science, Niigata University of Health and Welfare
Author Miyoko Sato Department of Nutrition, Shinraku -En Hospital
Author Masashi Suzuki Kidney Center, Shinraku-En Hospital
[ Summary ] Recently, concepts concerning “chronic kidney disease (CKD)” treatment have been the focus of attention in Japan. Urgent counter measures for treatment of patients with terminal nephrosis and cardio-vascular conditions are indispensable today. Better prognosis of all patient with terminal nephritic diseases can be obtained by early detection of CKD, including chronic nephrosis, diabetic nephrosis and CKD. Early intervention by dietitians through dietary planning and other measures, followed by nutritional education prior to initiation of dialysis, will contribute to the preventative measures provided for the ever increasing number of terminal and / or late stage nephrosis patients being supported by dialysis.
Future concerns related to clinical case studies of nephrosis patients who exhibited improvement after nutritional assessment and guidance during various stages of CKD are discussed.
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