臨牀透析 Vol.23 No.12(3-1)


特集名 合併症を伴った維持透析患者の栄養管理
題名 外科系疾患 (1) 周術期・胃食道術後
発刊年月 2007年 11月
著者 久木田 和丘 札幌北楡病院外科
著者 古井 秀典 札幌北楡病院外科
著者 安部 美寛 札幌北楡病院外科
著者 津田 一郎 札幌北楡病院外科
著者 米川 元樹 札幌北楡病院外科
著者 川村 明夫 札幌北楡病院外科
【 要旨 】 透析患者では多くが栄養不良を起こしており,さらに異化亢進状態であるため,健常人よりも多くのエネルギーが必要とされる.消化器病変の手術においてはさらにその特性から低栄養に傾きやすいため,栄養状態が良好な症例以外では中心静脈栄養 (total parenterral nutrition ; TPN),別名高カロリー輸液を術前術後に行ったほうがよい.TPNは,腎不全用の高濃度ブドウ糖液および腎不全用アミノ酸液を基本液として,水溶性ビタミンや不足となった電解質などを適宜追加して行う.
Theme Nutritional Managements for Maintenance Dialysis Patients with Clinical Complications
Title Perioperative nutritional management for esophageal and gastric operation in maintenance hemodialysis patients
Author Kazutaka Kukita Department of Surgery, Sapporo Hokuyu Hospital
Author Hidenori Furui Department of Surgery, Sapporo Hokuyu Hospital
Author Yoshihiro Abe Department of Surgery, Sapporo Hokuyu Hospital
Author Ichirou Tsuda Department of Surgery, Sapporo Hokuyu Hospital
Author Motoki Yonekawa Department of Surgery, Sapporo Hokuyu Hospital
Author Akio Kawamura Department of Surgery, Sapporo Hokuyu Hospital
[ Summary ] Patients undergoing dialysis therapy are usually in a malnourished state. Further, they need more energy than healthy subjects because they are in a catabolic condition. When these patients undergo digestive system surgery they have a tendency to be in worse nutritional states. It is advisable to employ total parenteral nutrition (TPN) for these patients while in the perioperative period. TPN consists of highly concentrated glucose and amino acid solutions adjusted for chronic renal failure, as well as water soluble vitamins and electrolytes.
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