臨牀透析 Vol.23 No.10(1-6)


特集名 適正透析 -- エビデンスをめぐる課題
題名 適正血液透析とエビデンス (6) 栄養
発刊年月 2007年 09月
著者 加藤 明彦 浜松医科大学附属病院血液浄化療法部
【 要旨 】 現在,血液透析患者に必要なエネルギーおよびたんぱく摂取量は,各国のガイドラインに記載されている.しかし,エネルギー摂取量を食事調査から算出すると,実際の摂取量より少なくなりやすい.したがって,まずは身体活動度に応じたエネルギー必要量を求め,そのエネルギー量を十分に確保し,さらに身体活動度を上げて,エネルギー量を増やしていくことが重要と思われる.
最近の研究では,たんぱく質を1.0 - 1.2 g / kg / day以上摂取しても,安定した血液透析患者では,必ずしも栄養状態が変わらないことが観察されている.過剰なたんぱく摂取は,骨ミネラル疾患や生命予後に悪影響を及ぼす可能性も指摘されている.今後,どのレベルのたんぱく摂取が透析患者の予後にとってもっとも良いのか,さらに栄養障害のある患者に対してはどのような栄養ケアをしたら良いのか,さらなる検討が必要と思われる.
Theme Issues of Evidence-based Adequate Dialysis Therapy
Title Optimal diet therapy for hemodialysis patient maintenance
Author Akihiko Kato Division of Blood Purification, Hamamatsu University School of Medicine
[ Summary ] Adequate energy and protein intake in chronic hemodialysis patients have been demonstrated in worldwide dietary guidelines. However, all methods for monitoring daily energy intake underestimate actual energy intake. Thus, estimated daily energy needs must be adjusted to the level of physical activity, and regular physical activity, is recommended, along with proportional increases in energy intake, in line with the level of physical activity. Recent studies have demonstrated that 1.0 to 1.2 g / kg / day, or greater, daily protein intake does not much improve nutritional status in hemodialysis patients. Excess protein intake also may worsen bone mineral disease and mortality. Further research is needed to explore what protein intake levels provide the best survival rates for chronic hemodialysis patients, and which type of nutritional care improves the nutritional status of malnourished patients.
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