臨牀透析 Vol.22 No.13(3-1)


特集名 慢性腎臓病における食事療法を再考する -- ガイドライン (1997年) は適正か?
題名 栄養評価法および治療 (1) 食事摂取量
発刊年月 2006年 12月
著者 市川 和子 川崎医科大学附属病院栄養部・管理栄養士
【 要旨 】 食事摂取量調査は,透析患者の良好な栄養状態を維持する目的で食事評価を行い,その結果を栄養教育に役立てている.栄養食事調査の正確性においては十分とはいえないが,食事摂取量を把握する方法は食事記録法,24時間思い出し調査法,写真撮影調査法,食物摂取頻度法などがある.そして最近では,患者の栄養状態を主観的包括的評価法を用いて臨床に応用している.
Theme Reconsidering of Diet Therapy for Patients with Chronic Kidney Disease -- Is the clinical guideline for diet therapy edited by Japanese Society of Nephrology at 1997 valid?
Title Investigation of nutritional intake
Author Kazuko Ichikawa Department of Nutrition, Kawasaki Medical School Hospital
[ Summary ] Investigation of nutritional intake may be used to evaluate patients' overall states of nutrition and develop related educational programs. The methods of evaluating nutritional intake include the meal recording method, the 24 hour recollection method, the photo observation method, the ingestion frequency method, etc. However, methods of evaluating patient nutrition remain somewhat inaccurate. The inclusion of subjective evaluations has recently come into common clinical use.
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