特集名 | 慢性腎臓病における食事療法を再考する -- ガイドライン (1997年) は適正か? | |
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題名 | 慢性腎臓病のステージ別にみた食事療法 (5) 腎移植 -- 移植腎長期予後改善を目指した食事内容と当院での取り組み | |
発刊年月 | 2006年 12月 | |
著者 | 鬼頭 陽子 | 名古屋第二赤十字病院栄養課・管理栄養士 |
著者 | 後藤 憲彦 | 名古屋第二赤十字病院移植外科 |
著者 | 打田 和治 | 名古屋第二赤十字病院移植外科 |
著者 | 両角 國男 | 名古屋第二赤十字病院腎臓内科 |
【 要旨 】 | 移植後の患者と移植腎生存率や合併症予後をコンロトールする重要因子に食事療法がある.移植手術前,移植直後,移植後長期経過時に区分し,食事を考える必要がある.最近になり,移植腎長期予後決定因子として慢性移植腎症の重要性が認識されてきた.慢性移植腎症は異なった病態の組み合わせによるが,生活習慣病としての理解が重要である.移植後は免疫抑制薬や体重増加に伴う高血圧・高脂血症・糖尿病を示す症例が多く,いわゆる生活習慣病対策として食事管理は移植腎機能長期生着にとって重要である.免疫抑制療法の進歩,ABO血液型不適合腎移植の定着,良好な周術期管理による腎移植成績向上により,腎移植の適応も拡大し,患者の高年化も進んでいる.移植件数の伸びない献腎移植でレシピエントに選定される症例の大多数は15年以上の長期透析を受けているハイリスク患者で,脳・心血管障害,糖尿病性腎症などを移植前から合併している患者も多い.こうした患者の移植後予後においては動脈硬化の合併症を予防,管理する食生活こそが最重要課題と考えられる.当院での移植患者の食事療法の指針と最近の栄養指導の取り組みについて述べる. |
Theme | Reconsidering of Diet Therapy for Patients with Chronic Kidney Disease -- Is the clinical guideline for diet therapy edited by Japanese Society of Nephrology at 1997 valid? | |
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Title | Nutritional management of renal transplant recipients | |
Author | Yoko Kito | Department of Nutrition, Nagoya Daini Red Cross Hospital |
Author | Norihiko Goto | Department of Surgery, Nagoya Daini Red Cross Hospital |
Author | Kazuharu Uchida | Department of Surgery, Nagoya Daini Red Cross Hospital |
Author | Kunio Morozumi | Department of Internal Medicine, Kidney Center, Nagoya Daini Red Cross Hospital |
[ Summary ] | Nutritional management of renal transplant recipients is an important determinant of outcome in terms of both morbidity and mortality. Diet can be used to prevent and ameliorate many transplants related complications, although the precise nutrient requirements of kidney transplant recipients continue to be incompletely defined. A guideline to nutrition care management is necessary in the pretransplant, acute posttransplant, and long-term transplant periods. The primary nutritional focus in the pretransplant period is the prevention and treatment of malnutrition. The majority of dialysis patients have albumin levels equal to or less than 4.0 g / dl. During the acute postoperative period, adequate protein levels of 1.3 to 2.0 g / kg body weight and calorie levels of 35 kcal / kg are essential to counteract protein catabolism, and susceptibility to infection, as well as promoting healing. Chronic allograft nephropathy is a pivotal determinant of the long term outcome of graft functions. Many non-immunologic factors participate in the pathogenesis of chronic allograft nephropathy.Hypertension, hyperlipidemia, obesity, posttransplant diabetes mellitus and progression of renal disease play pivotal rolls in non-immunologic chronic allograft nephropathy and are causes of long term mortality. A daily protein intake of 1.0 g - 1.1 / kg has been recommended for stable posttransplant recipients with good renal functions. Lower protein levels may be appropriate for recipients with chronic allograft nephropathy. Caloric restriction should be combined with exercise and behavior modification. The propensity toward weight gain, and the potential contribution of lipids to decreased graft survival rates, and a reduced fat and cholesterol diet is appropriate for most long term recipients. |