臨牀透析 Vol.22 No.13(2-3)


特集名 慢性腎臓病における食事療法を再考する -- ガイドライン (1997年) は適正か?
題名 慢性腎臓病のステージ別にみた食事療法 (3) 成人維持血液透析
発刊年月 2006年 12月
著者 橋本 令子 和洋女子大学家政学部健康栄養学科
著者 佐中 孜 東京女子医科大学東医療センター内科
【 要旨 】 腎機能がまったく廃絶した維持血液透析では,低栄養が患者の予後に影響する合併症の予防や治療に直結するため,適切な栄養管理を必要とする.日本腎臓学会の食事療法ガイドラインに示されている基本的な食事療法は,患者にとって比較的容易に実行できるという利点を有しているために意義深い.しかし,透析療法は多種類の複合的な要因により栄養障害を起こしやすい状態にあるにもかかわらず,ガイドラインで示された必要量を満たしていない場合が多いことが問題となっている.適切に摂取するための方法論,料理法,エネルギー補給のための補助食品の使用などの工夫が必要である.
Theme Reconsidering of Diet Therapy for Patients with Chronic Kidney Disease -- Is the clinical guideline for diet therapy edited by Japanese Society of Nephrology at 1997 valid?
Title Dietary therapy for chronic kidney disease -- hemodialysis patients
Author Reiko Hashimoto Wayo Women's University
Author Tsutomu Sanaka Tokyo Women's Medical University Medical Center East
[ Summary ] For maintenance hemodialysis patients who have completely lost renal function, proper nutritional management is required because malnourishment is directly linked to the prevention and treatment of complications, which influence patients' prognoses. The basic dietary therapy under the guidelines issued by the Japanese Society of Nephrology (JSN) has significance, in that it is relatively easy for patients to practice. However, despite the fact that dialysis is likely to cause nutritional deficiencies due to a combination of various factors, many dialysis patients receive nourishment below the standard nutritional levels set by the JSN guidelines. To solve this problem, improvements must be made to nutritional methodology, including cooking methods, and dietary supplements to achieve proper nutrition.
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