臨牀透析 Vol.22 No.13(2-2)


特集名 慢性腎臓病における食事療法を再考する -- ガイドライン (1997年) は適正か?
題名 慢性腎臓病のステージ別にみた食事療法 (2) 保存期糖尿病性腎症
発刊年月 2006年 12月
著者 中尾 俊之 東京医科大学腎臓内科
著者 岡田 知也 東京医科大学腎臓内科
【 要旨 】 診療ガイドラインは,その時代のevidenceやexpert opinionを取り入れて,日常診療での努力目標となるものでなければならない.日本腎臓学会による腎疾患の食事療法ガイドラインは発表されてすでに10年が経過し,この間に腎疾患に対する治療戦略の変化があった.また,栄養学上や食事摂取基準の面でも新しい報告がなされてきた.このため,本ガイドラインもこれに合わせて改訂が必要であるが,糖尿病性腎症の食事療法においては,病期分類区分,たんぱく質摂取,食塩摂取,エネルギー摂取などについて改訂すべきであろう.なお,日本腎臓学会ではすでに食事療法改訂小委員会を組織し,1997年発表のガイドライン改訂に着手している.
Theme Reconsidering of Diet Therapy for Patients with Chronic Kidney Disease -- Is the clinical guideline for diet therapy edited by Japanese Society of Nephrology at 1997 valid?
Title Rethinking of the Japanese Society of Nephrology's clinical practice guidelines for diet therapy in diabetic nephropathy
Author Toshiyuki Nakao Department of Nephrology, Tokyo Medical University
Author Tomonari Okada Department of Nephrology, Tokyo Medical University
[ Summary ] Clinical practice guidelines should be the standard target for physicians to attain in the treatment for patients. It has been ten years since the Japanese Society of Nephrology reported clinical practice guidelines for diet therapy in kidney diseases. Over those 10 years, therapeutic strategies for kidney diseases have changed and new findings in the field of nutrition have emerged. Furthermore, new standardized nutritional intake levels for the Japanese population have been developed. In this context, guidelines for diet therapy in diabetic nephropathy should be revised in relation to the classifications of disease stages and intake of protein, salt and energy, based on current clinical evidences and experts' opinions. The Japanese Society of Nephrology has organized a committee to revise these guidelines.
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