臨牀透析 Vol.22 No.13(1)


特集名 慢性腎臓病における食事療法を再考する -- ガイドライン (1997年) は適正か?
題名 [総論]今日の慢性腎不全に対する食事療法の問題点
発刊年月 2006年 12月
著者 熊谷 裕通 静岡県立大学食品栄養科学部臨床栄養学
【 要旨 】 慢性腎不全に対する食事療法の標準的な方法は,日本腎臓学会による『腎疾患の生活指導・食事療法ガイドライン』に記載されているが,刊行されてから10年を経ている.その間に,慢性腎不全の治療法は大きく進み,食事療法の位置づけも変化してきた.食事療法は,それ単独で考えるより,総合的慢性腎不全治療の一つの手段と考えるべきであろう.ガイドラインに盛り込むエネルギーやたんぱく質の摂取目標量は,その効果と安全性の両面を考慮して決める必要がある.ガイドラインは,腎疾患専門医のみならず一般臨床医や患者にも役立つものであるとよい.
Theme Reconsidering of Diet Therapy for Patients with Chronic Kidney Disease -- Is the clinical guideline for diet therapy edited by Japanese Society of Nephrology at 1997 valid?
Title Dietary guidelines for patients with chronic renal failure
Author Hiromichi Kumagai Department of Clinical Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, University of Shizuoka
[ Summary ] The current guidelines for dietary therapy in patients with chronic renal failure have been used for a decade. Although many other strategies have been developed during this decade, diet therapy still has it's share of the mainstream use for treating chronic renal failure. However, it appears that this is the right time to revise the guidelines, based on recent advances in diet therapy. The amount of protein and energy intake should be decided on in terms of the balance between effectiveness and safety in both low protein diets and the dialysis diets. New guidelines are recommended for use by not only nephrologists but, also general physicians and dietitians. It may also be useful in patient based decision making for dietary therapy.
戻る