臨牀透析 Vol.21 No.8(2-5)


特集名 末期腎不全患者の血圧管理 -- 保存期,透析期,移植
題名 透析期 (5) 透析患者の塩分制限と高血圧,体重増加
発刊年月 2005年 07月
著者 田中 昌子 京都武田病院・管理栄養士
著者 武田 敏也 京都武田病院内科
著者 武田 智美 七条武田クリニック
【 要旨 】 透析患者にとって高血圧は予後を左右する重要な危険因子である.高血圧を管理するためには塩分制限,水分制限などの食事療法が不可欠であり,栄養士は患者個々の食生活調査をもとに食材の選び方,調味料の使用量,調理方法などについて,すぐに実行できる具体的な工夫を指導している.しかし食事は日常行為であるため,個人差が大きく,とくに継続していくことの難しさがある.そのために定期的な指導を繰り返し,積み重ねていくことにより,患者自身が塩分および水分制限をできるよう導くことが必要である.食事療法の効果が持続するようサポートするには医療チーム全体の連携が大切であり,それがQOLの保持となり予後改善につながっていく.
Theme Blood Pressure Control of Chronic Kidney Disease during Conservative Treatment, on Dialysis, and after Kidney Transplantation
Title Salt restriction, hypertension and weight gain in patients maintained with chronic hemodialysis
Author Masako Tanaka Department of Nutrition, Kyoto Takeda Hospital
Author Toshiya Takeda Department of Internal Medicine, Kyoto Takeda Hospital
Author Tomomi Takeda Nanajo Takeda Clinic
[ Summary ] Hypertension is one of the significant poor prognostic factors in patients maintained on chronic dialysis. Restriction of salt and fluid intake is essential for blood pressure control in those patients and, to achieve this, dietitians advise patients on food selection and preparation, as well as the amount of seasoning, by giving examples of easily implemented methods based on individual dietary habits. However, since eating is a daily activity, the level of compliance varies widely among individuals and it is hard for patients to follow such dietary restrictions every day. Therefore, dietitians should provide education on a regular basis so that patients can personally control their own salt and fluid intake. Furthermore, an interdisciplinary approach is required to maintain the favorable blood pressure control achieved with dietary restrictions and quality of life, ultimately improving patient outcomes.
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