臨牀透析 Vol.21 No.13(4-2)


特集名 年齢・病態に見合った腎不全患者の栄養管理
題名 腎移植患者の栄養管理 (2) 成人
発刊年月 2005年 12月
著者 錦戸 雅春 長崎大学大学院医歯薬学総合研究科腎泌尿器病態学
著者 金武 洋 長崎大学大学院医歯薬学総合研究科腎泌尿器病態学
著者 原田 孝司 長崎大学医学部歯学部附属病院血液浄化療法部
【 要旨 】 腎移植は免疫抑制薬の進歩により短期成績が向上し,より長期生着を論じる段階にきている.移植の成功は食事,水分の制限からの解放を意味してきたが,移植腎は単腎であり免疫学的・非免疫学的障害によって必ずしも腎機能が正常化されるとは限らず,保存期腎不全と同様の状態にある.また,長期生着に関わる因子としては,合併症としての肥満,高血圧,高脂血症,糖尿病などのいわゆる生活習慣病も重要視されている.したがって保存期腎不全としての腎機能保持,生活習慣病の予防のための体重,たんぱく,食塩,エネルギーを含めた栄養管理が移植腎の予後,患者の生命予後に重要な役割をもっており,移植医,腎臓内科医,栄養士などとの連携による持続的な指導が重要となる.今回,成人の腎移植後の術後早期・維持期の腎機能の保持,生活習慣病予防における栄養管理について概説した.
Theme Nutritional Management of Patients with Renal Failure -- Suitable for Ages and Clinical Conditions
Title Nutritional management for kidney transplant recipients
Author Masaharu Nishikido Division of Nephro Urology, Course of Medical and Dental Sciences, Nagasaki University Graduate School of Biomedical Sciences
Author Hiroshi Kanetake Division of Nephro Urology, Course of Medical and Dental Sciences, Nagasaki University Graduate School of Biomedical Sciences
Author Takashi Harada Department of Blood Purification, Nagasaki University Hospital School of Medicine and Dentistry
[ Summary ] Nutritional management for renal transplant recipients is very important to maintain grafted renal functions and to prevent lifestyle related diseases, such as hypertention, hyperlipidemia, and diabetes, because those conditions have been reported as risk factors for ischemic heart disease and as significant risk factors for patient death and graft failure.
Nutritional management consists of protein restriction, salt restriction, adequate calorie and bodyweight control. It is important to recommend the proper treatment according to renal graft functions, the condition of the patient and the patient's life style. Continuing care by the transplant surgeon, the renal physician, and the nutritional staff team is effective in obtaining long graft suvival and patient survival.
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