臨牀透析 Vol.21 No.13(3-2)


特集名 年齢・病態に見合った腎不全患者の栄養管理
題名 合併症や栄養障害を伴ったときの栄養管理と指導 (2) 経腸栄養
発刊年月 2005年 12月
著者 春口 洋昭 東京女子医科大学腎臓病総合医療センター外科
著者 寺岡 慧 東京女子医科大学腎臓病総合医療センター外科
【 要旨 】 経腸栄養法は静脈栄養法より生理的であり,消化管が機能している場合は経腸栄養を用いるべきである.おもに,経鼻,経胃,経小腸の三つのルートがある.近年は低刺激性の経鼻チューブや内視鏡的胃瘻造設術 (percutaneous endoscopic gastrostomy ; PEG) が普及して,透析患者においても有効な手段となっている.腎不全患者では,水分量やたんぽく量,電解質などの制限が多く,従来は完全経腸栄養が困難であったが,近年腎不全用の経腸栄養食品が開発され,完全経腸栄養の環境が整ってきた.経腸栄養においても栄養サポートチーム (NST) が良好に機能することが重要であり,とくに栄養土の役割が高まっている.日本においても臨床栄養士を育てるプログラムが必要になってきている.
Theme Nutritional Management of Patients with Renal Failure -- Suitable for Ages and Clinical Conditions
Title Enteral nutrition for dialysis patients
Author Hiroaki Haruguchi Department of Surgery, Kidney Center, Tokyo Women's Medical University
Author Satoshi Teraoka Department of Surgery, Kidney Center, Tokyo Women's Medical University
[ Summary ] Enteral nutrition is more physiologically practical than parental nutrition. We should choose enteral nutrition as long as the intestines are viable. There are three roots for enteral nutrition ; via the nose, via the stomach, and via the intestines. Recently, nasogastric tube or percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) have become prevalent modes. These techniques are useful even for dialysis patients. Since dialysis patients are restricted to having water, minerals and protein, total enteral nutrition was impossible in the past. However enteral feeding has been developed even for patients with renal failure. Good NST functioning is important in enteral nutrition, especially since the role of dietitians is increasing. Educational programs for clinical dietitians have become necessary in Japan.
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