臨牀透析 Vol.20 No.9(6)


特集名 透析療法における微量元素の再認識
題名 亜鉛 (Zn) と味覚障害
発刊年月 2004年 08月
著者 下田 妙子 九州女子大学家政学部栄養学科
【 要旨 】 透析患者の味覚障害は血漿亜鉛 (Zn) 濃度と関連があり,亜鉛を投与することによって味覚は回復する.アンジオテンシン変換酵素阻害薬 (ACEI) などの降圧薬を使用している患者は味覚障害を生じやすい.これはACEIのチオール基による亜鉛のキレート作用による.ラットの実験では,亜鉛欠乏食により味覚障害が生じたラットの味蕾細胞のturnover timeは低下し,亜鉛添加食に戻すと味覚障害は回復し,味蕾細胞のturnover timeも正常域に回復する.味覚と血漿レチノール結合蛋白質 (RBP) 値とは関連があり,血漿亜鉛値とRBP値とは正の相関が認められる.透析患者は味覚障害に陥っていないかどうかをチェックするとともに,味覚障害予防のために,高亜鉛食を摂取することが必要である.
Theme Trace Elements in Dialysis Treatment
Title Zinc and taste disorders
Author Taeko Shimoda Department of Nutrition Science, Kyushu Women's University
[ Summary ] Taste disorders in dialysis patient have a relation to plasma zinc concentrations. For this reason, administering zinc may restore the patient's sense of taste.
Patients, who use antihypertensive agents such as inhibitors of angiotensin converting enzyme (ACEI), tend to have taste disorders. This is due to chelating action of zinc by the thiol group of ACEI. A zinc deficiencient diet causes taste disorders in rats. The turnover time by rat taste buds became significantly longer. After the taste disorder rat group fed zinc-normal foods again, their sense of taste and the turnover time for their taste buds also recovered to normal levels. Taste and RBP have a direct correlation, and plasma zinc values as well as RBP have the positive correlations also. This demonstrates the necessity for treating dialysis patients to prevent taste disorders by having meals rich in zinc.
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