臨牀透析 Vol.20 No.12(6)


特集名 透析患者の栄養評価における新理論と新技術
題名 X線CTによる透析患者の栄養評価
発刊年月 2004年 11月
著者 大川 栄重 静岡県立大学食品栄養科学部臨床栄養学・管理栄養士
著者 小田巻 眞理 静岡県立大学食品栄養科学部臨床栄養学・管理栄養士
著者 熊谷 裕通 静岡県立大学食品栄養科学部臨床栄養学 (内科)
【 要旨 】 血液透析患者において栄養障害は,予後に深く関与することが知られている.筋肉や脂肪などの身体構成成分の量や分布は栄養指標として重要であるが,正確な測定は難しい.われわれは大腿部および腹部CT画像を用いた筋肉面積の測定を試み,透析排液を回収して求めたクレアチニン産生量との相関を調べて,筋肉指標として信頼性が高いことを確認した.また,これらの筋肉面積はアルブミンなどの血中蛋白質と正相関を認め,蛋白質栄養状態を反映すると考えられた.一方,CT画像を用いた内臓脂肪測定の有用性はすでに知られているが,血液透析患者においても内臓脂肪蓄積は動脈硬化の重症度との関連が示されている.
血液透析患者の栄養管理のために,大腿部および腹部CT画像などを用いた身体構成成分の評価は有用である.
Theme New Trends in Nutritional Assessment of Dialysis Patients
Title Nutritional assessment by computed tomography in hemodialysis patient
Author Sakae Ohkawa Department of Clinical Nutrition, University of Shizuoka
Author Mari Odamaki Department of Clinical Nutrition, University of Shizuoka
Author Hiromichi Kumagai Department of Clinical Nutrition, University of Shizuoka
[ Summary ] Although measurement of body composition, such as muscle mass and fat mass, is important for nutritional assessment, the conventional method seems to be insufficient to evaluate body composition in hemodialysis patients. We tried to measure the muscle area in the thigh and the abdomen by using computed tomography (CT) for muscle mass indicator. Since the muscle area strongly correlated with creatinine production measured from spent dialysare, the muscle area was suggested as a reliable indicator of muscle mass. Furthermore, muscle area was positively correlated with several nutritional indicators, including serum albumin, prealbumin and protein equivalent of nitrogen appearance. In addition, abnormal lipid metabolism and its consequences may be expected from the visceral fat area and the intramuscular fat area in hemodialysis patients. Measurement of muscle and fat area with CT is useful for nutritional assessment in hemodialysis patients.
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