臨牀透析 Vol.20 No.1(12)


特集名 透析療法における様々なガイドラインを考える
題名 透析患者の栄養管理ガイドライン
発刊年月 2004年 01月
著者 中尾 俊之 東京医科大学腎臓科
著者 金澤 良枝 東京医科大学腎臓科
著者 長岡 由女 東京医科大学腎臓科
【 要旨 】 米国のK/DOQIの維持透析患者の栄養管理に関するガイドラインでは,栄養状態の評価,酸塩基平衡状態の管理,食事の蛋白質およびエネルギー摂取量,栄養指導と継続管理などについて述べられている.また,日本腎臓学会からも腎疾患患者の食事療法ガイドラインが提出されている.蛋白質所要量については,K/DOQIガイドラインでは1.2g/kg/day,日本腎臓学会ガイドラインでは1.0~1.2g/kg/dayとされている.これらは健常者の所要量よりも多い量で設定されており,炭水化物と脂質から個々の症例に応じた必要エネルギー量が摂取できれば,蛋白質摂取量はもっと少なくてもよいのではないかと考えられる.
Theme Diagnostic and Therapeutic Guidelines in End-stage Renal Failure
Title Clinical practice guidelines for nutrition in maintenance dialysis patients
Author Toshiyuki Nakao Department of Nephrology, Tokyo Medical University
Author Yoshie Kanazawa Department of Nephrology, Tokyo Medical University
Author Yume Nagaoka Department of Nephrology, Tokyo Medical University
[ Summary ] The guidelines of the Kidney Disease Outcomes Quality Initiative (K/DOQI) have been published by the National Kidney Foundation (NKF) in the USA. In the guidelines, routine evaluation of nutritional status based on serum albumin, percentage of normal body weight, percentage of standard body weight, subjective global assessment, dietary interviews and/or diaries and nPNA are recommended. To maintain good nutritional status, 1.2g/kg/day of protein intake as well as 30 to 35kcal/kg/day of energy intake is recommended. Adequate management of acid-base status is also encouraged. Nutritional counseling and follow up are recommended every one to two months.
The Japanese Society of Nephrology has also published a guideline for dietary intake in maintenance dialysis patients. In this guideline, a daily intake of 1.0 to 1.2g of protein and 30 to 35kcal of energy per kg of standard body weight, and less than 0.15g of salt and less than 15ml of water intake per kg of dry weight are recommended for patients hemodialyzed three times per week.
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