臨牀透析 Vol.19 No.6(2-6)


特集名 透析患者における心疾患への対応
題名 心疾患を有する透析患者のマネージメント (6) 栄養管理
発刊年月 2003年 06月
著者 稲本 元 慶應義塾大学医学部中央透析室
著者 鈴木 和子 慶應義塾大学医学部食養管理室・栄養士
著者 加藤 学 慶應義塾大学医学部食養管理室・栄養士
【 要旨 】 透析患者では循環血漿量の過剰,貧血とシャントによる心拍出量の増大,高血圧等の過負担で容易に心不全に陥る.すなわち相対的に心機能が低下していると考えられる患者は多い.心機能の低下した透析患者の栄養管理の基本はナトリウム制限,塩分制限であり,水分制限である.心不全患者用透析食の基準を満たした食事ではビタミン,ことに水溶性ビタミン,B群とCの不足,ミネラル,食物繊維は不足する.これらは薬物として,またサプリメントとして補充する必要がある.重症の心不全では禁食とし,非経口的な栄養が必要である.
Theme Cardioascular Diseases in Dialysis Patients -- Understanding, Treatment and Management
Title Nutrition management for dialysis patients with cardiac failure
Author Hajime Inamoto Division of Dialysis, Keio University Hospital
Author Kazuko Suzuki Nutrition Management Department, Keio University Hospital
Author Manabu Kato Nutrition Management Department, Keio University Hospital
[ Summary ] End stage renal failure, requiring dialysis therapy may be a precipitating cause of cardiac failure. The causes of cardiac failure are often the increase in intravascular plasma volume, anemia, arteriovenous fistulas and hypertension in dialysis patients. The primary aim of nutritional therapy in treating cardiac failure is to correct fluid overload with sodium-and water-restricted diets or salt-and water-restricted diet. The prescribed dialysis diet for the cardiac failure patients is deficient in water-soluble vitamins, the vitamin B group and vitamin C, in some minerals and in dietary fiber. The patients should be supplied with these nutrients. Parenteral alimentation is necessary in cases of severe cardiac failure.
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