臨牀透析 Vol.19 No.13(5-4)


特集名 透析患者の新しい栄養アセスメント
題名 透析三大原疾患 (糖尿病・慢性腎炎・腎硬化症) による慢性腎不全の病期別食事指示とアセスメント (4) 腎移植患者への食事指導
発刊年月 2003年 12月
著者 渡井 至彦 北海道大学大学院医学研究科腎泌尿器外科学分野
著者 森田 研 北海道大学大学院医学研究科腎泌尿器外科学分野
著者 野々村 克也 北海道大学大学院医学研究科腎泌尿器外科学分野
【 要旨 】 近年,腎移植後の短期・中期移植腎生着率は格段に改善し,現在は長期移植腎生着を目指す時代となっている.また,長期における移植腎生着率や患者生存率に高血圧,高脂血症,糖尿病,肥満などの非免疫学的因子が大きな影響を与えることが報告され,腎移植後の適切な食事指導の重要性が改めて認識される.食事指導は食塩とたんぱく制限,適正なエネルギー摂取,体重コントロールが重要であるが,患者に食事指導と関係した腎移植後の合併症とその移植腎機能や生存率への影響について説明し,移植腎機能の維持に加えて生命維持のためにも食事指導が必要なことを理解してもらうことが必要と考える.同時に,過度の食事指導によって低栄養状態やQOLを著しく低下させない配慮も必要である.
Theme New Nutritional Assesment for Dialysis Patients
Title Nutrient recommendations for kidney transplant recipients
Author Yoshihiko Watarai Department of Renal and Genito-Urinary Surgery, Hokkaido University Graduate School of Medicine
Author Ken Morita Department of Renal and Genito-Urinary Surgery, Hokkaido University Graduate School of Medicine
Author Katsuya Nonomura Department of Renal and Genito-Urinary Surgery, Hokkaido University Graduate School of Medicine
[ Summary ] Post-transplant hypertension, hyper lipidemia, obesity and diabetes mellitus have been reported to negatively influence the risks of ischemic heart disease, grafts and patient survival. Therefore, nutritional management for kidney transplant recipients is recognized as an important approach in achieving long-term grafts and patient survival. Actual nutrient recommendations in kidney transplant recipients consist of salt restrictions, protein restrictions, adequate calorie intake and weight control, although the precise nutrient requirements for recipients continues to be incompletely defined. Physicians and their teams may have to encourage and convince recipients by explaining why they need diet and weight control, based on evidence concerning their effects on the grafts and patient survival. We should remember to avoid malnutrition and maintain high level of quality of life by using adequate diet control.
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