臨牀透析 Vol.19 No.13(5-3)


特集名 透析患者の新しい栄養アセスメント
題名 透析三大原疾患 (糖尿病・慢性腎炎・腎硬化症) による慢性腎不全の病期別食事指示とアセスメント (3) 多発性嚢胞腎患者への食事指導
発刊年月 2003年 12月
著者 乳原 善文 虎の門病院腎センター内科
著者 田上 哲夫 虎の門病院腎センター内科
著者 星野 純一 虎の門病院腎センター内科
著者 高市 憲明 虎の門病院腎センター内科
著者 山口 太美雄 カンサス大学医学部腎臓部門研究
【 要旨 】 常染色体優性遺伝型多発性嚢胞腎 (ADPKD) では,透析導入後も腎の異常な腫大を続ける症例の中にはさまざまな合併症がみられている.腎動脈塞栓術をすでに受けた患者の聞き取り調査によると,患者の愁訴,症状は胸やけ,胃部不快感,悪心嘔吐 (71%),食欲低下 (69%),常に空腹感がなく食事をするとすぐに満腹になる (70%),頑固な便秘 (56%),細切れ状の便と頻回の便通 (56%) などの消化器症状が多く,さらに上記症候が長期に続くことで高度な栄養障害をきたしている症例もみられた.これらの症状は治療後に消失したことから腫大腎が関係したものであると考えられた.さらに治療後にインスリン様発育因子 (IGF-1),アルブミン (Alb),総コレステロール (T-Chol) も著明に改善した.これらの患者の透析導入後の問題点の一つは栄養不良であり,それに対応する栄養指導が大切である.一方,透析導入前の患者の場合にも栄養不良にならないように注意しながらもたんぱく,食塩制限が必要である.動物実験で,大豆たんぱくの重要性が証明されており,カフェインに対する注意も必要である.
Theme New Nutritional Assesment for Dialysis Patients
Title Diet therapy for patients with ADPKD
Author Yoshifumi Ubara Kidney Center, Toranomon Hospital
Author Tetsuo Tagami Kidney Center, Toranomon Hospital
Author Junichi Hoshino Kidney Center, Toranomon Hospital
Author Kenmei Takaichi Kidney Center, Toranomon Hospital
Author Tamio Yamaguchi Department of Nephrology, University of Kansas
[ Summary ] The kidneys of patients with autosomal dominant polycystic kidney disease (ADPKD) usually continue to increase in size even after patients begin dialysis, and this increased mass may lead to severe complications. On the basis of a questionnaire survey of 131 ADPKD patients, upper digestive tract symptoms such as heartburn, nausea and vomiting (71.4%),loss of appetite (69%) and early satiety (69.8%); intestinal symptoms such as severe constipation (55.5%) and odd bit-shaped feces(56.3%), along with nutritional problems such as thinness of legs and chest (69%) were shown. We attempted renal contraction therapy in ADPKD patients with renal transcatheter arterial embolization (TAE) using intravascular coils. Almost all patients experienced relief of symptoms. Appetite became good. Insulin-like growth factor-I (IGF-1), as an index of nutritional status, increased significantly. In serum albumin and total cholesterol levels, significant increases were observed. Nephromegaly was thought to be the cause of these symptoms. From these observations, most patients with ADPKD on dialysis should receive adequate diets to prevent malnutrition. On the other hand, with pre-dialysis patients, low protein diet therapy should be performed, based on careful nutritional monitoring. The restriction of salt should be under taken to prevent hypertension. The effects of soy protein diets and genistein were shown in mice and rats with polycystic kidney disease. Applications for human patients with ADPKD maybe expected. Attention should be payed to caffeine consumption by patients with ADPKD.
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