臨牀透析 Vol.19 No.13(5-2)


特集名 透析患者の新しい栄養アセスメント
題名 透析三大原疾患 (糖尿病・慢性腎炎・腎硬化症) による慢性腎不全の病期別食事指示とアセスメント (2) 慢性腎炎,腎硬化症 (保存期/透析期)
発刊年月 2003年 12月
著者 水入 苑生 東邦大学医学部腎臓学
【 要旨 】 慢性腎疾患者の栄養アセスメントは栄養管理を行ううえで基本的なことである.保存期の慢性腎炎,腎硬化症の栄養アセスメントには診察,主観的,全体的評価 (SGA),身体計測,DEXAあるいはbioelectrical-impedance法による体成分分析,血清アルブミン,総蛋白,総コレステロール,LDLコレステロール,中性脂肪の測定が含まれる.慢性腎炎,腎硬化症由来の維持透析患者の栄養アセスメントにはDOQIの臨床的なプロトコールが使用できる.DOQIの維持透析患者の栄養状態のモニターには透析前あるいは安定した状態での血清アルブミン,透析後,排液後 (CAPD) の体重変化,体重の標準体重に対する比率,SGA,面接あるいは記録による摂食調査,nPNA,その他である.
Theme New Nutritional Assesment for Dialysis Patients
Title Diet therapy and the nutritional assessment for chronic renal failure due to chronic glome rulonephritis and nephrosclerosis
Author Sonoo Mizuiri Department of Nephrology, Toho University School of Medicine
[ Summary ] Evaluation and monitoring of nutritional status is a fundamental component of providing nutrition care for patients with chronic renal diseases. Assessing nutritional adequacy for patients with chronic glomerulonephritis (or nephrosclerosis) during conservative therapy includes clinical assessment (physical examination and subjective global assessment), anthropometric measurment, body composition analysis by dual energy X-ray absorptiometry or bioelectro-impedance methods, and analysis of serum albumin, total protein, total cholesterol, LDL cholesterol and triglycerides as biochemical markers. For nutritional assessment of maintenance dialysis patients, due to chronic glomerulonephritis (or nephrosclerosis), a clinical protocol from the National Kidney Foundation, the Kidney Disease Outcomes Quality Initiative (K/DOQI) is available. Recommended methods for monitoring the nutritional status of maintenance dialysis patients by using the ratio K/DOQI produce measurements of predialysis or stabilized albumin, % of usual postdialys is orpostdrain (CAPD) body weight, % of standard body weight, subjective global assessment, dietary interview (and/or diaries),nPNA and others.
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