臨牀透析 Vol.19 No.13(5-1)


特集名 透析患者の新しい栄養アセスメント
題名 透析三大原疾患 (糖尿病・慢性腎炎・腎硬化症) による慢性腎不全の病期別食事指示とアセスメント (1) 糖尿病性腎症 (保存期/透析期)
発刊年月 2003年 12月
著者 石井 晶子 東京女子医科大学糖尿病センター
著者 井上 愛子 東京女子医科大学糖尿病センター
著者 馬場園 哲也 東京女子医科大学糖尿病センター
【 要旨 】 糖尿病性腎症による末期腎不全患者が増加しており,その対策はきわめて重要な課題である.早期腎症期までは,血糖および血圧の管理がその治療の主体となるが,持続的に蛋白尿を認める顕性腎症期以降では,一般にたんぱく制限が行われる.しかし現時点ではたんぱく制限の糖尿病性腎症における有効性を検討した大規模臨床試験はなく,その開始時期や制限するたんぱく量に関するコンセンサスは得られていない.透析導入以降では,血液透析と腹膜透析別に,適切な総エネルギー,たんぱく,カリウム摂取量を設定するが,栄養障害を伴う糖尿病透析患者の予後は著しく不良であることから,個々の患者に応じた栄養アセスメントが重要である.
Theme New Nutritional Assesment for Dialysis Patients
Title Nutritional assessment for diabetic nephropathy
Author Akiko Ishii Diabetes Center, Tokyo Women's Medical University School of Medicine
Author Aiko Inoue Diabetes Center, Tokyo Women's Medical University School of Medicine
Author Tetsuya Babazono Diabetes Center, Tokyo Women's Medical University School of Medicine
[ Summary ] The number of diabetic patients, newly accepted for dialysis, due to end-stage renal disease is increasing rapidly worldwide, therefore, prevention of diabetic nephropathy is now of prime importance. Dietary protein restriction has been recommended for diabetic patients with clinical proteinuria, however, whether a low-protein diet retards the progression of diabetic nephropathy has never elucidated in a randomized multicenter study. After dialysis commencement, intake of total energy, protein, sodium, and potassium, in diabetic patients, must be determined for hemodialysis and peritoneal dialysis. Malnutrition in diabetic patients is closely associated with higher mortality, therefore, nutritional assessment should be determined in individual patients.
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