臨牀透析 Vol.19 No.13(3)


特集名 透析患者の新しい栄養アセスメント
題名 栄養素別アセスメント
発刊年月 2003年 12月
著者 市川 和子 川崎医科大学附属病院栄養部・管理栄養士
著者 川崎 優子 川崎医科大学附属病院栄養部・管理栄養士
著者 佐々木 環 川崎医科大学附属病院腎臓・リウマチ内科
【 要旨 】 透析患者における合併症の予防や治療のためには栄養評価は重要である.栄養評価の一つとして食事調査があり,エネルギーをはじめ,たんぱく質,糖質,脂質,ビタミン,ミネラル (Na・K・Ca・P・Feなど) などの栄養素が,患者の体格および身体状態,透析量を加味して過不足なく,適切なバランスで摂取できているか評価することである.そして,それらの結果を踏まえて,患者個人を対象に食事指導を行うことが大切である.
Theme New Nutritional Assesment for Dialysis Patients
Title Assessment of nutritional elements
Author Kazuko Ichikawa Department of Nutrition, Kawasaki Medical School Hospital
Author Yuko Kawasaki Department of Nutrition, Kawasaki Medical School Hospital
Author Tamaki Sasaki Department of Nephrology, Kawasaki Medical School Hospital
[ Summary ] Malnutrition of long-term and aged dialysis patients is a major problem, disturbance of QOL and poor prognoses are common. Nutritional assessment is important for the prevention and a treatment of complications in long-term dialysis patients. Dietary, anthropometric and laboratory methods are major forms of nutritional assessment. Proper intake of protein, fats, carbohydrates, vitamins and minerals is necessary to maintain a good dialysis regime. In nutritional management dialysis patients, it is important to consider appropriate nutritional intake in relation to dialysis dosage. Therefore, it is possible to prevent the occurrence and development of complications by maintaining good nutrition. It is also important to manage and tailor the nutritional status of dialysis patients depending on the individual.
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