臨牀透析 Vol.19 No.13(1)


特集名 透析患者の新しい栄養アセスメント
題名 総論:栄養アセスメントの臨床的意義とその手法 -- 今なぜ栄養アセスメントなのか
発刊年月 2003年 12月
著者 石村 栄治 大阪市立大学大学院医学研究科腎臓病態内科学
著者 久米田 靖郎 大阪市立大学大学院医学研究科代謝内分泌病態内科学
著者 庄司 哲雄 垣谷会明治橋病院
【 要旨 】 維持透析患者の栄養状態は,健常者に比し不良である.栄養障害の原因として,エネルギー・蛋白質の摂取量低下がもっとも主なものと考えられる.近年,透析患者の低栄養状態・慢性炎症状態・動脈硬化症が密接に関連していることが提唱され (MIA syndrome),サイトカイン (IL-6など)やC反応性蛋白 (CRP) の上昇と低栄養との関連が示された.さらに,低栄養の患者で生命予後が不良であることも明らかにされた.栄養評価と栄養改善の対策は旧くて新しい重要な課題である.栄養評価では,日常検査される生化学検査 (アルブミン,BUN,クレアチニンなど) と理学所見を重視する.新しい評価法の発展も望まれるが,食事聞き取り評価は栄養障害の原因と対策を考えるうえで有用な手段である.
Theme New Nutritional Assesment for Dialysis Patients
Title Clinical significance of and methods for nutritional assessment in dialysis patients
Author Eiji Ishimura Department of Nephrology, Osaka City University, Graduate School of Medicine
Author Yasurou Kumeta Department of Metabolism, Endocrinology and Moleculer Medicine, Osaka City University, Graduate School of Medicine
Author Tetsuo Shoji Meijibashi Hospital
[ Summary ] The nutritional status of hemodialysis patients is worse than that of healthy subjects. The most important cause of poor nutrition is decreased food intake, inducing protein-energy malnutrition. Recently, a close relationship between malnutrition, chronic inflammation and atherosclerosis has been reported(MIA syndrome). Elevated CRP and IL-6 has been reported to be correlated with malnutrition and the poorer survival of these patients. The evaluation of nutritional status is very important. Out of several parameters, routine blood chemistry analysis, in combination with physical examinations, is the most important tool for evaluation of nutritional status. Although new methods for nutritional assessment need to be developed, interviews by expert dieticians concerning food intake are a very important and feasible method to consider not only the causes of malnutrition but also measures to improve nutritional status.
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