臨牀透析 Vol.17 No.12(9)


特集名 臨床検査値から栄養管理への展開
題名 酸塩基平衡の異常と栄養学的対策
発刊年月 2001年 11月
著者 金澤 良枝 東京医科大学腎臓科・管理栄養士
著者 中尾 俊之 東京医科大学腎臓科
【 要旨 】 食物摂取や代謝により酸が産生されている.慢性腎不全患者ではこれが蓄積して代謝性アシドーシスが出現する.アシドーシスは透析療法を行っていても完全には是正されていない場合も多く,この代謝性アシドーシスが透析患者の栄養障害の一つの主要な要因として挙げられている.透析患者の酸塩基平衡の異常の栄養学的対策としては,適切なたんぱく質摂取を行ったうえでリンが過剰とならないような食品選択を行うことがキーポイントとなる.
Theme Expanding Clinical Experimental Findings for Nutritional Management
Title Acid-base abnormality and nutrition in dialysis patients
Author Yoshie Kanazawa Department of Nephrology, Tokyo Medical University
Author Toshiyuki Nakao Department of Nephrology, Tokyo Medical University
[ Summary ] Metabolic acidosis is a common feature in patients with chronic renal failure. Alkalizaing agents contained in dialysate, such as bicarbonate, lactate or acetate, can correct metabolic acidosis in these patients. The correction of acidosis by dialysis therapy, however, is not always fully attained, and it is reported that plasma bicarbonate concentrations in about a half of maintenance hemodialysis patients remained in subnormal range. Furthermore, metabolic acidosis is considered to be one of the most influential causes of malnutrition seen in chronic dialysis patients.
To prevent metabolic acidosis and maintain good nutritional status in dialysis patients, adequate amount of protein and phosphorus intake is essential.
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