臨牀透析 Vol.17 No.12(7)


特集名 臨床検査値から栄養管理への展開
題名 鉄欠乏と栄養学的対策
発刊年月 2001年 11月
著者 岡野 裕子 東京女子医科大学第四内科
著者 土谷 健 東京女子医科大学第四内科
【 要旨 】 透析患者においては食事制限に伴う鉄摂取量の低下に加え,rHuEPO使用により機能的鉄欠乏を生じる.これを予防し,さらに早期に正確な判断をすることが重要である.鉄動態の評価方法としては従来使用されてきたTSAT,血清フェリチンに加え,%HypoやCHr,血清トランスフェリンレセプターが最近利用されるようになってきた.透析食では鉄含有量は8~10mg/dayと通常食に比べ低めであることに加え,制酸剤やビタミンC摂取量の低下などにより,その吸収率も低下している可能性がある.このため,鉄欠乏と診断された場合には,早期に鉄剤の経静脈的投与が検討されるべきであり,これにより貧血進行の予防とrHuEPO過剰投与の回避ができる.
Theme Expanding Clinical Experimental Findings for Nutritional Management
Title Iron deficiency and nutrition
Author Hiroko Okano Department of Medicine IV, Tokyo Women's Medical University
Author Ken Tsuchiya Department of Medicine IV, Tokyo Women's Medical University
[ Summary ] In general, dialysis patients tend to be iron deficient because of potential dietary limitations and erythropoiesis, stimulated by recombinant human erythropoietin (rHuEPO) treatment. The diet for dialysis patients should contain 8 to 10mg/day of iron, which amount is less than the normal amount of iron. Several factors, such as vitamin C deficiency, due to the potassium restriction and administration of anti-ulcergenic agents, prevent effective absorption of iron in the intestinal tract, resulting in the acceleration of iron deficiency. Moreover, external administration of rHuEPO may induce functional iron deficiency. So, the evaluation of accurate iron status in dialysis patients provides critical information for adequate iron and rHuEPO treatment. Recently, new markers of iron status, such as hemoglobin content of reticulocyte and serum soluble transferrin receptors, have been available as reliable measures of iron status on an erythrocytopoietic basis along with conventional iron parameters, serum ferritin levels, transferrin saturation, etc. It is necessary to closely monitor iron status with precise markers and to induce parenteral iron administration adequate dosage for rHuEPO treatment.
戻る