臨牀透析 Vol.16 No.5(9)


特集名 透析患者のるいそう
題名 るいそう患者への食事支援
発刊年月 2000年 04月
著者 鎌田 直博 あかね会土谷総合病院薬剤部
著者 川西 秀樹 あかね会土谷総合病院人工臓器部
【 要旨 】 透析患者の栄養管理には,完全静脈栄養と経腸栄養がある.経腸栄養は医薬品である経腸栄養剤と栄養補助食品である流動食とがあり,多くの種類が市販されている.患者の状態や透析療法における問題点を考え,それらを使い分けることで,いかにして栄養不良の状態に陥らないようにするかは当然であるが,それに加えて合併症の発症を防ぐことを目的として使用するべきである.そのために,患者の状態を把握し,早期より工夫をはかり,適切な処方を行わなければならない.
Theme Emaciation in Chronic Dialysis Patients
Title The meal support to patients emaciation
Author Naohiro Kamada Department of Pharmacy, Akane-Foundation Tsuchiya General Hospital
Author Hideki Kawanishi Department of Artificial Organs, Akane-Foundation Tsuchiya General Hospital
[ Summary ] Total parenteral nutrition (TPN) and enteral nutrition are two methods of nutrition control for patients undergoing dialysis. Enteral nutrition consists of enteral nutrition materials, which are medical drugs, and liquid diets, which are nutritional supplements. Many of these are over-the-counter drugs. It is essential to consider the condition of patients and problems in dialysis therapy and to use these diets effectively in order to prevent the occurrence of complications, including malnutrition. Therefore, it is very important to recognize the condition of patients, in order to consider proper diets from the early stages on, and to prescribe appropriate diets.
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