臨牀透析 Vol.16 No.2(4)


特集名 透析とカルニチン
題名 CAPD患者におけるカルニチン
発刊年月 2000年 02月
著者 堀江 正宣 大雄会第一病院
著者 長谷川 正広 大雄会第一病院
著者 中村 豊 城北クリニック
【 要旨 】 透析患者では,透析そのものでかなりのカルニチン(分子量162dalton)が除去されており,また食事内容からもカルニチン不足があるとされる.血液透析(HD)患者で血中カルニチンは低値であり,遊離カルニチン(FC)の不足が目立つこと,透析量の多い透析患者でカルニチン不足はとくに顕著であることはすでに報告済みである.一方,CAPD患者においては,カルニチン不足は表面上そう目立たないが,質的変化が認められる.すなわち,総カルニチン(TC)は正常値にあるがFCの低下が著しい.尿中からはアシルカルニチン(AC)の排出が多く,CAPD排液からはFCの排出が中心となる.CAPDおよびIPD患者でのカルニチンの報告は少ないが,HD患者と同様,あるいはHD患者以上にACのレベルは有意に上昇しているという報告があり,われわれの結果も同様であった.カルニチン補充による脂質代謝の改善は認めず,レムナント様リポ蛋白コレステロール(RLP-C)もL-カルニチン投与前から14.2mg/dlと高値を示し,CAPD患者では恒常的糖質負荷が高いことが示唆された.
Theme Dialysis Therapy and Carnitine
Title Carnitine in CAPD patients
Author Masanobu Horie Dialysis Center, Daiyukaidaiichi Hospital
Author Masahiro Hasegawa Dialysis Center, Daiyukaidaiichi Hospital
Author Yutaka Nakamura Johoku Clinic
[ Summary ] Dialysis patients are allowed limited quantities of carnitine rich foods. This 162-dalton water-soluble quaternary amine is easily dialyzed, so dialysis patients have a propensity towards deficiency of carnitine. We previously reported that a deficiency and depletion of carnitine was more noted in large dialysis dose hemodialysis patients. On the other hand, carnitine deficiency was not so severe and the plasma carnitine levels remained in the normal range in CAPD patients, but there was a characteristic change in carnitine quality ; plasma concentrations of acylcarnitine (AC) were elevated and the ratio of AC to free carnitine (FC) was markedly increased over normal. The excretion of AC in urine was much greater than that of FC, while the excretion of FC in the dialysate was greater than that of AC. However, this study produced results showing that plasm levels of MDA-LDL significantly decreased but that the decrease in Ox-LDL plasma levels was not significant. On the other hand, in CAPD patients, there was no significant change in oxidized LDL. Considering the over all results, our data suggested that a lower dose of carnitine was more reliable in correcting lipid abnormalities, but that the antioxidant effect on lipid metabolism might be weak.
戻る