臨牀透析 Vol.16 No.2(1)


特集名 透析とカルニチン
題名 カルニチンの生理的意義
発刊年月 2000年 02月
著者 前田 憲志 名古屋大学大幸医療センター内科
【 要旨 】 カルニチンは長鎖脂肪酸のミトコンドリア内膜通過の担体として必須の物質であり,欠乏によって心機能の低下,筋肉の蛋白異化亢進,貧血の助長,高脂血症の助長などの病態を生じる.正常腎では余分なカルニチンやアシル基の過剰をアシルカルニチンとして尿中に排泄することによって調節している.透析症例の場合,透析による透析液中へのカルニチンの喪失のため長期の治療のうちにカルニチンの不足を生じやすい.しかし,羊肉,牛肉には高濃度のカルニチンが含まれており,これらの食品からの摂取に心がければ十分補充することが可能である.欠乏状態を長期に続けないように食事摂取に注意することが大切である.
Theme Dialysis Therapy and Carnitine
Title Physiological aspect of carnitine
Author Kenji Maeda Department of Internal Medicine, Nagoya University Daiko Medical Center
[ Summary ] Carnitine plays an essential role as a carrier in the transport of Iong-chain fatty acids through the inner mitochondrial membrane. When there are deficiencies in levels of carnitine, cardiac function diminishes, protein catabolic rates in muscles are accelerated, and anemia and hyperlipideinia are promoted.
In the normal kidney, excess carnitine or components of the acyl group can he excreted into the urine via acylcarnitine, which is the metabolic product of carnitine adjustment. In chronic dialysis patients, carnitine deficiency is apt to occur. Lamb and beef products contain high levels of carnitine. Thus, care most be taken when eating such foods to assure carnitine replenishment. It is important to eat properly so that this kind of deficiency does not continue for the long term.
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