特集名 | 透析患者の栄養と食事の選択 -- 食品・外食・中食・宅配食 | |
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題名 | 嚥下障害者の食事 | |
発刊年月 | 2000年 11月 | |
著者 | 山 かおり | 聖隷三方原病院栄養科・管理栄養士 |
著者 | 金谷 節子 | 聖隷三方原病院栄養科・管理栄養士 |
著者 | 北條 京子 | 聖隷三方原病院リハビリテーション診療科・言語聴覚士 |
著者 | 藤島 一郎 | 聖隷三方原病院リハビリテーション診療科 |
【 要旨 】 | 摂食・嚥下障害は高齢化の進んでいる透析患者にも徐々に増えつつある.嚥下障害を早期に発見し,チームアプローチによる適切なリハビリテーションプログラムと栄養ケアを行うことが重要である.そうすることにより誤嚥性肺炎のリスクを軽減し,全身の栄養伏態の悪化を防ぎ,有効な摂食・嚥下訓練も可能となる. 透析患者の嚥下障害では,食事管理もさらに複雑となるであろうが,基本はほかの透析患者同様,栄養アセスメントを行い,品質管理された高栄養の嚥下食を提供することであろう. |
Theme | Nutrition for Hemodialysis Patients and Their Choice of Foods -- Foods, Eating Out, Delicatessen, Deliveries | |
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Title | The diet for dysphagia patients | |
Author | Kaori Yama | Department of Food Service and Clinical Nutrition, Seirei Mikatabara General Hospital |
Author | Setsuko Kanaya | Department of Food Service and Clinical Nutrition, Seirei Mikatabara General Hospital |
Author | Kyoko Hojo | Department of Rehailitation Medicine, Seirei Mikatahara General Hospital |
Author | Ichiro Fujishima | Department of Rehailitation Medicine, Seirei Mikatahara General Hospital |
[ Summary ] | Eating and swallowing disorders are experienced by an increasing number of elderly patients undergoing dialysis. For such patients, it is important to take a team approach to detect signs of dysphagia at an early stage and initiate appropriate rehabilitation programs and nutritional care. By doing so, the nursing staff can reduce the risk of aspiration pneumonitis, prevent the deterioration of the patient's general nutritional condition, and provide effective eating and swallowing training. Dietary management for dialysis patients with dysphagia is more complex. However, just like with other dialysis patients, the basic approach is to conduct a nutritional assessment on each patient and provide a therapeutic diet with properly controlled quality and nutritional values. |