臨牀透析 Vol.16 No.13(8)


特集名 透析患者の栄養と食事の選択 -- 食品・外食・中食・宅配食
題名 単身者の栄養・食生活実態と栄養指導
発刊年月 2000年 11月
著者 井上 啓子 新生会第一病院臨床栄養科・管理栄養士
著者 平賀 恵子 新生会第一病院臨床栄養科・管理栄養士
著者 村上 憲吾 新生会第一病院臨床栄養科・管理栄養士
【 要旨 】 単身の透析患者は,同居者のある透析患者よりも有意に若い.また,65歳以上の単身者になるとBMIが有意に低値であった.栄養指導は,外食・市販食品を利用しながらのセルフケアができるように,また料理技術の習得などにウエイトをおいて実施する必要がある.検査データから摂取傾向や摂取量を推測したり,治療用特殊栄養食品や栄養剤,栄養補助食品,サプリメントなどを利用することも必要となる.高齢者に対しては低栄養の予防,IADLの支援が必要とされ,訪問栄養指導や配食サービスなどが今後の課題とされる.
Theme Nutrition for Hemodialysis Patients and Their Choice of Foods -- Foods, Eating Out, Delicatessen, Deliveries
Title Nutrition and diet guidance for dialysis patients living alone
Author Keiko Inoue Department of Clinical Nutrition, Shinseikai Daiichi Hospital
Author Keiko Hiraga Department of Clinical Nutrition, Shinseikai Daiichi Hospital
Author Kengo Murakami Department of Clinical Nutrition, Shinseikai Daiichi Hospital
[ Summary ] The average age of dialysis patients who live alone is significantly younger than of those living with someone. The body mass index (BMI) of dialysis patients over sixty-five years old living alone was found to be significantly lower. Nutritional guidance should be given patients to manage their own care while eating out or consuming food on the open market. We should emphasize guidance with hands-on cooking as well. It is thought that food intake tendencies and quantities should be based on test data. The use of special dietary foods, nutrition drugs, food supple ments, etc is also required. Prevention of malnutrition and assistance for instrumental activities of daily living (IADL) are required for aged patients. Home visits by dietitians and door-to-door-food delivery should be the subject of further study.
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