臨牀透析 Vol.16 No.13(1)


特集名 透析患者の栄養と食事の選択 -- 食品・外食・中食・宅配食
題名 慢性腎不全と栄養成分調整食品
発刊年月 2000年 11月
著者 奥 恒行 県立長崎シーボルト大学栄養健康学科
著者 中村 禎子 県立長崎シーボルト大学栄養健康学科・管理栄養士
【 要旨 】 食事療法と透析の技術の進歩は,慢性腎不全患者の社会活動への復帰の可能性をもたらした.慢性腎不全患者は低栄養状態に陥りやすいが,このような患者の残腎機能を保持し疾病状態を進行させないために,エネルギー,たんぱく質,食塩,カリウム,リンおよび水分の摂取制限を厳格に行わなければならない.このような食事療法の問題を解決するために,厚生省の許可する特別用途食品や特定保健用食品は患者に対しても食事を提供する側に対しても寄与している.低たんぱく質食品,低ナトリウム食品,低(無)たんぱく質高カロリー食品や低リン食品のような特別用途食品は,慢性腎不全患者の食事療法に積極的に使用できる.排便を促進するオリゴ糖や食物繊維を使用した特定保健用食品もまた慢性腎不全患者の社会復帰のために使用することが可能である.さらに腎疾患の食事療法のために開発された特別な食品や特定の食品なども利用することができる.これらの栄養成分を調整した特別な食品は,腎不全患者のより高いコンプライアンスと,よりよい透析成績を得ることに貢献するはずである.
Theme Nutrition for Hemodialysis Patients and Their Choice of Foods -- Foods, Eating Out, Delicatessen, Deliveries
Title Chronic renal failure and foods prepared nutritive components
Author Tsuneyuki Oku Department of Nutrition and Health Sciences, Siebolt University of Nagasaki
Author Sadako Nakamura Department of Nutrition and Health Sciences, Siebolt University of Nagasaki
[ Summary ] Technological progress in diet therapy and dialysis has increased the potential for social activity for rehabilitants with chronic renal failure. In order to preserve residual renal functioning and to delay advances of disease,the intake of energy, protein, sodium, potassium, phosphorus and water must be severely restricted. We must be careful that diet therapy does not lead to malnutrition. Foods for special dietary use (FoSDU) and foods for specified health uses (FoSHU), which have been permitted by the Ministry of Health and Welfare, have contributed to solving these problems. FoSDU such as low protein foods, low sodium foods, low protein and high calorie foods, and low potassium foods, can be used for active diet therapy for those with chronic renal failure. Also, FoSHU containing oligosaccharides or dietary fiber, which stimulate defecation, can be used for rehabilitants with chronic renal failure. Furthermore, several special foods, which have been developed for the deit therapy of those with renal diseases, are also available. These special foods, in which nutritive components are prepared for those with chronic renal failure, should contribut to a higher compliance rate and better dialysis performance.
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