臨牀透析 Vol.15 No.13(8-1)


特集名 腎疾患の栄養とその実際
題名 腎移植前後の栄養管理 (1) 成人
発刊年月 1999年 12月
著者 榎並 宣裕 日鋼記念病院泌尿器科
著者 大平 整爾 日鋼記念病院外科
【 要旨 】 腎移植の成功は腎不全治療,透析療法のための食事制限からの解放を意味する.
成人の腎移植に関し,その適応と禁忌について述べさらに移植術周術期の患者管理について生体腎移植,死体腎移植に分けてまとめた.
慢性腎不全に伴う移植前からの,または手術侵襲や移植後の免疫抑制療法により引き起こされる種々の病態,合併症を考慮した栄養管理,患者指導が移植腎機能の保全さらには患者のQOLの維持に重要である.おもな病態として蛋白代謝,肥満,高脂血症,耐糖能異常,高血圧,高カリウム血症,骨代謝異常を取り上げ,それぞれ各種免疫抑制剤との関係を中心に概説した.
Theme Practicing proper nutrition for kidney diseases
Title Nutritional management for renal transplant patients
Author Nobuyasu Enami Department of Urology, Nikko Memorial Hospital
Author Seiji Ohira Department of Surgery, Nikko Memorial Hospital
[ Summary ] Successful renal transplantation restores near-normal renal function and emancipates a patient from the dietary restrictions required for therapy during periods of progressive renal failure and dialysis. However, immunosuppressive therapies, especially glucocorticoids, cyclosporine, and tacrolimus, are associated with metabolic side effects, including protein hypercatabolism, obesity, hyperlipidemia, glucose intolerance, hypertension, hyperkalemia, and metabolic bone disease. Many of these factors may lead allograft to destruction. Therefore, careful attention to the nutritional and metabolic states of the renal transplant patient is warranted.
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