臨牀透析 Vol.15 No.13(6)


特集名 腎疾患の栄養とその実際
題名 痛風腎
発刊年月 1999年 12月
著者 岡部 英明 東京慈恵会医科大学内科学講座第2
著者 細谷 龍男 東京慈恵会医科大学内科学講座第2
【 要旨 】 痛風の腎障害は以前に比較して軽症化している.しかし痛風の合併症のなかの腎障害,いわゆる痛風腎の頻度は依然として高率である.痛風腎には,腎実質内に尿酸塩の沈着を認める高尿酸性腎症と痛風に高率に合併する高血圧,高脂血症や耐糖能異常などによる血管障害の要素も加わっている.そのため痛風腎の予防,治療はプリン体やアルコールを制限する食事療法と,尿酸降下薬を用いる薬物療法による血清尿酸のコントロール,そして尿路管理である.さらに,血清尿酸のコントロールは長期間持続させる必要があることや,高血圧,高脂血症や耐糖能異常などの合併症にも配慮した場合,食事療法の意義は重要な部分を占めると思われる.
Theme Practicing proper nutrition for kidney diseases
Title Gouty kidney
Author Hideaki Okabe Dapartment of Internal Medicine (II), Jikei University School of Medicine
Author Tatsuo Hosoya Dapartment of Internal Medicine (II), Jikei University School of Medicine
[ Summary ] At the present time, gout-related renal complications, gouty kidney, tend to be mild, however their incidence is still high. In gouty kidney, not only urate nephropathy characterized by urate crystal deposition in renal parenchyme but also vascular damage due to hypertension, hyperlipidemia and impaired glucose tolerance is seen. The management of gouty kidney is a long term decrease in serum urate levels with proper choice of drug (urate synthesis inhibitor or uricosuric agent) and diet therapy (restriction of purine bodies and alcohol). Furthermore, diet therapy is quite important for the gouty patients with hypertension, hyperlipidemia or impaired glucose tolerance.
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