特集名 | 血液浄化機器の歴史と今後の発展 | |
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題名 | 透析液 (2) 糖・アルカリ化剤 | |
発刊年月 | 1999年 01月 | |
著者 | 小沢 潔 | 平塚共済病院腎臓内科 |
【 要旨 】 | 初期の血液透析膜は限外濾過率(UFR)が低く,耐圧能も劣っていたため,透析液ブドウ糖濃度を高くして浸透圧勾配により除水を行っていた.透水性の優れた透析器の開発により,除水は限外濾過で行われるようになると糖濃度は徐々に下げられ,アセテート透析での糖濃度は200mg/dl程度となった.重曹透析では細菌繁殖の面から無糖であったが,糖尿病患者の血糖を安定させるため100~150mg/dlの糖が添加されている. 一方,アルカリ化剤として登場したアセテートは,初期の重曹透析液がもっていた多くの問題点を解決し,爆発的な透析患者の増加を支えてきたが,酢酸不耐症などが問題となり再びより生理的な重曹へ転換された. |
Theme | Progress and Future in Blood Purification | |
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Title | History of changes glucose concentration and bases in hemodialysate | |
Author | Kiyoshi Ozawa | Department of Nephrology, Hiratsuka Kyosai Hospital |
[ Summary ] | In the early days of dialysis, water removal depended on the osmotic gradient generated by unphysiologically high concentration of dialysate glucose. This was because the dialyzer membrane had a low UFR and could not tolerate high TMP. Development of good membranes decreased dialysate glucose concentrations to physiological levels of, 100 to 150 mg/dl. Acetate is stable and sterile in dialysate and metabolized to base in the body This factor played a major role in the population explosion of HD patients. But too great an acetate load caused various untoward effects. Nowadays bicarbonate has taken the place of acetate. |