臨牀透析 Vol.14 No.14(9-2)


特集名 合併症を伴う透析患者の栄養指導
題名 栄養障害 (2) 小児
発刊年月 1998年 12月
著者 飯高 喜久雄 大和市立病院小児科
著者 佐藤 照子 北里大学病院栄養部
【 要旨 】 小児慢性腎不全患者においては消化器症状と食事制限により,しばしば栄養障害が問題となる.このため,これらの患者の治療においては,栄養士による栄養管理が重要な位置を占めている.
今回は自験例を中心に小児末期腎不全の原因,一般的な問題点,さらに低ナトリウム・低カリウム血症や脱水症,成長障害やくる病など小児に特有な注意点をまとめた.そして平成9年に日本腎臓学会より提出された小児腎疾患の食事療法に関するガイドラインを示し,われわれが行っている小児透析患者の栄養指導の実際(栄養指導の方法,指導内容のポイント,栄養指導の評価と継続のコツ)をまとめて述べた.
Theme Nutritional Guidance for Hemodialysis Patients with Complications
Title Malnutrition -- Children
Author Kikuo Iitaka Department of Pediatrics, Yamato City Hospital
Author Teruko Sato Department of Nutrition, Kitasato University Hospital
[ Summary ] Malnutrition is one of the major problems in children with chronic renal failure, due to gastrointestinal symptoms and also various restrictions of their diet. Nutritional management of these children by dietitians plays a major role in the treatment of chronic renal failure.
In this section we discussed the causes and general problems of end-stage renal failure (ESRF) with special emphasis on children with ESRF, with complications such as, hyponatremia, hypokalemia, dehydration, growth retardation and renal rickets.
The guidelines for children with renal diseases, suggested by the Japanese Society for Nephrology, were introduced and our experience in nutritional management of children with ESRF and its evaluation were discussed.
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