臨牀透析 Vol.14 No.14(2)


特集名 合併症を伴う透析患者の栄養指導
題名 高血圧・心不全
発刊年月 1998年 12月
著者 羽根田 俊 旭川医科大学第一内科
著者 石川 トモ子 市立旭川病院栄養給食科
【 要旨 】 透析患者では,そのほとんどが透析導入前の保存期腎不全の時期か透析導入後のある時期に高血圧が存在している.さらに,透析患者における死亡原因の約半分は,心不全や心筋梗塞などの心・血管系疾患である.これら患者においては体液量・体内ナトリウム量の管理が大切であり,その基本は適切な食事,至適食塩・水分摂取量の遵守と適正なドライウエイトの設定とその維持にある.また,栄養指導の際には,患者自身はもちろん家族にも食事管理の大切さを理解させることが大切であり,そのためにも継続指導が重要である.
Theme Nutritional Guidance for Hemodialysis Patients with Complications
Title Management of hemodialysis patients associated with hypertension or congestive heart failure
Author Takashi Haneda First Department of Internal Medicine, Asahikawa Medical College
Author Tomoko Ishikawa Department of Dietetics, Asahikawa City Hospital
[ Summary ] Most of hemodialysis patients have hypertention before or after the induction of hemodialysis. The main cause of death in those patients is cardiovascular disease, such as congestive heart failure or myocardial infarction. It is important to control volume of body fluid and sodium levels in these patients. Therefore, the prunciples of diet therapy must be observed including adequate salt and water intake in order to maintain a proper level of bodily fluids. To continue effective diet therapy, the doctor and the dietitian should teach not only patients but also their families that long-term diet therapy is necessary to prevent changes for the worse in cases of cardiovascular disease.
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