臨牀透析 Vol.14 No.11(2-1)


特集名 腎不全における高脂血症の病態と治療
題名 高脂血症の治療 (1) 栄養学的アプローチ
発刊年月 1998年 09月
著者 金澤 良枝 東京医科大学腎臓科・管理栄養士
著者 中尾 俊之 東京医科大学腎臓科
【 要旨 】 透析患者が高脂血症を呈した場合,まず日本腎臓学会の透析患者の食事基準に沿って,適正体重を維持できるエネルギー量(標準体重1kg当り30~35kcal/kg/day),脂肪摂取比率(25%程度)の食事管理を行う.次に,脂肪酸内容として,飽和脂肪酸(S):一価不飽和脂肪酸(M):多価不飽和脂肪酸(P)=1:1.5:1,n-6/n-3=4に近づけるようにする.さらにコレステロールを1日300mg以下に,アルコール,ショ糖,果糖などは過剰にならないようにする.食物繊維は,高カリウム血症を呈しないよう注意し摂取する.
Theme Pathophysiology and Treatment of Deranged Lipid Metabolism in Chronic Renal Failure
Title Nutritional management for hyperlipidemia in dialysis patients
Author Yoshie Kanazawa Department of Nephrology, Tokyo Medical College
Author Toshiyuki Nakao Department of Nephrology, Tokyo Medical College
[ Summary ] The first line nutritional treatment for hyperlipidemic dialysis patients is the optimization of energy intake adjusted to adequate levels to maintain desirable body weight. Thirty to thirty five kcal/kg/day, and an intake of fats of a level of around 25% of total energy intake, is optimal according to the guidelines of the Japanese Society of Nephrology. The ratio of the intake of saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, and polyunsaturated fatty acids should be close to 1:1.5:1, and that of n-6/n-3 should be close to 4:1. Reducing the intake of cholesterol, alcohol, sucrose and fructose and increasing the intake of dietary fiber is also important.
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