臨牀透析 Vol.13 No.11(6-2)


特集名 腎疾患患者の食事援助 -- 治療用特殊食品の利用
題名 中鎖脂肪酸製品 (2) 腎臓食への応用
発刊年月 1997年 10月
著者 藤井 穂波 東海大学附属病院栄養管理室
【 要旨 】 現在,数多くの治療用特殊食品が開発され製品化されている.その一つにエネルギー補助食品として,中鎖脂肪酸(MCT)製品がある.MCTは炭素数が6~12個の飽和脂肪酸から構成されている.その生理作用面から,オクタン酸(C8:0)とデカン酸(C10:0)をMCTと総称している.MCTはLCTとは異なった消化吸収と代謝を示す.
MCTを使用した代表的な食品にマクトン®がある.腎疾患にMCT製品を使用する意義としてはエネルギー補助食品としての活用がある.
そこでMCT製品は,エネルギー補助食品として高エネルギー,易消化・吸収性で,さらに低たんぱくであり,水分,ナトリウム,カリウムをほとんど含んでいないので,これらの制限を伴う腎疾患患者の食事に適応し,有効な製品といえる.
Theme The Support of Nutritional Condition of Patients with Renal Disease -- Foods for special dietary uses
Title Application of medium chain triglyceride (MCT) foods for renal disease
Author Honami Fujii Tokai University Hospital, Nutrition Division
[ Summary ] Recently, special foods have been developed and utilized in clinical dietary therapy. Medium chain triglyceride (MCT) is one of these special foods that augment energy provision. MCT is composed of saturated fatty acids made of 6 to 12 carbohydrates. MCT is composed of octanoic acid (C8:0) and decanoic acid (C10:0) according to their physiological actions. There are characteristic differences in digestion, absorption and metabolism between MCT and long chain triglyceride (LCT). MCT is useful for dietary therapy with renal disease as a suppliemental energy source. MCT food takes advantage of high- energy, good digestion and absorption. Furthermore, there is little protein and no water, sodium or potassium in MCT food. Therefore, MCT food is suited to endstage renal failure patients with dietary restrictions to these constituents, MAKUTON® is one of such MCT foods.
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