臨牀透析 Vol.13 No.11(5-1)


特集名 腎疾患患者の食事援助 -- 治療用特殊食品の利用
題名 低甘味ブドウ糖重合体製品 (1) 特性と利点
発刊年月 1997年 10月
著者 沖村 佳代 (株)H+Bライフサイエンス・栄養士
著者 朝隈 友紀 (株)H+Bライフサイエンス・栄養士
著者 大森 比呂子 (株)H+Bライフサイエンス・栄養士
【 要旨 】 低甘味ブドウ糖重合体製品は,進んだ酵素技術を用いてでんぷんから作られており,無たんぱく高エネルギーの甘味料である.高い精製度と可溶性をもち,無色・透明・無臭の糖質である.よって,おもに,効率良く栄養とエネルギーを補給しなければならない腎臓病患者などの食事療法に用いることができる.甘味度・粘度・その他の特性をふまえ,低甘味ブドウ糖重合体製品の利点について解説する.
Theme The Support of Nutritional Condition of Patients with Renal Disease -- Foods for special dietary uses
Title Characteristics and merits of maltdextrin
Author Kayo Okimura H+B LIFE SCIENCE CO., LTD.
Author Yuki Asakuma H+B LIFE SCIENCE CO., LTD.
Author Hiroko Omori H+B LIFE SCIENCE CO., LTD.
[ Summary ] By utilizing advanced enzymological technology, maltdextrin is produced from starch and is a high-energy, protein-free sweetener. It is of high purity and is a readily soluble powder. The solution is colorless, odorless and transparent. It is thus ideal for dietetic treatment of kidney disease patients, requiring an effective supply of energy and nutrition. In this paper, it is stated that maltdextrin has its own sweetening potency, viscosity and characteristics and can be used based on these merits.
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