INTESTINE Vol.24 No.2(1)


特集名 無痛大腸内視鏡挿入法─ technique & device
題名 軸保持短縮法の原点と進化
発刊年月 2020年 06月
著者 工藤 進英 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 工藤 豊樹 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 豊嶋 直也 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 森 悠一 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 三澤 将史 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 林 武雅 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 若村 邦彦 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 宮地 英行 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
著者 石田 文生 昭和大学横浜市北部病院消化器センター
【 要旨 】 大腸内視鏡挿入の一人法(one man method)から始まった軸保持短縮法は,1990年代の拡大内視鏡の登場によって加速度的に進化した.軸保持短縮法の基本的概念はスコープの軸を直線的に保ち先端部へ力の伝導を容易にすることで,腸管を伸展させず,理想的な腸管軸を作りながら最短距離でスコープを進める挿入法である.そのためには,われわれが提唱する3S Insertion Techniqueを熟知し,実践することが重要である.さらにスコープの至適距離をよく理解し,air controlやフード等の補助手段も十分に駆使することも有効である.腸管に過度の負担をかけないという前提のもと,われわれ内視鏡医は常に基本に立ち返る姿勢を忘れてはいけない.
Theme Painless colonoscopy insertion method -- technique & device
Title Origin and evolution of the "shaft retention and shortening" method
Author Shin-ei Kudo Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Toyoki Kudo Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Naoya Toyoshima Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Yuichi Mori Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Masashi Misawa Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Takemasa Hayashi Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Kunihiko Wakamura Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Hideyuki Miyachi Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
Author Fumio Ishida Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital
[ Summary ] The shaft retention and shortening method that began with the "one-man" method for the insertion of the colonoscope evolved rapidly with the introduction of the magnifying endoscope in the 1990s. The shaft retention and shortening method is the insertion technique that does not allow the extension of the intestinal tract by maintaining the linearity of the axis of the scope, facilitating conduction of power to the scope tip, and pushing the scope forward by the shortest distance while creating an ideal intestinal axis. Therefore, it is important to have adequate knowledge and practice of the 3S insertion technique. Furthermore, it is important to understand the optimal distance of the scope, and utilize the assistants such as air control or the food enough. The cause of the premise not to put an excessive burden on the intestinal tract, we endoscopists must not always forget back to the basics.
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