INTESTINE Vol.21 No.4(2-3)


特集名 腸内細菌をめぐって
題名 炎症性腸疾患と腸内細菌(3)食事の欧米化と腸内細菌の変化
発刊年月 2017年 07月
著者 小林 拓 北里大学北里研究所病院炎症性腸疾患先進治療センター
【 要旨 】 われわれ日本人が伝統的に摂取してきた和食は,2013年12月に「和食;日本人の伝統的な食文化」と題してユネスコ無形文化遺産に登録された.健康的な食生活を支える栄養バランスは,和食の特徴の一つであるが,戦後日本人の食生活は劇的な変貌を遂げた.高脂肪,高たんぱく,低炭水化物に代表される食生活の欧米化は,数々の生活習慣病のリスクを上げた.これらの変化における腸内細菌の役割を明らかにしていくことは,同時に生活習慣病の改善に寄与する可能性が期待され,今後の研究の発展が待たれる.
Theme Impacts of intestinal microbiota
Title Westernized diets and alterations of gut microbiota
Author Taku Kobayashi Center for Advanced IBD Research and Treatment, Kitasato University Kitasato Institute Hospital
[ Summary ] Japanese food as traditionally consumed was designated for UNESCO Intangible Cultural Heritage in December 2012 as "Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese, notably for the celebration of New Year". A nutritional balance which supports healthy eating habits is characteristic of that diet. However, the diet of the Japanese population after world war II has dramatically changed. Westernization of diet, represented by high fat, high protein and low carbohydrate intake, has raised the risk of numerous lifestyle related diseases. It is expected that clarifying the role of microbiota in these changes will contribute to improvements in lifestyle related diseases. Consequently, further research is warranted.
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