臨牀消化器内科 Vol.32 No.9(2)


特集名 食道癌診療の進歩―現状と課題
題名 食道癌の疫学
発刊年月 2017年 08月
著者 山地 太樹 国立がん研究センター社会と健康研究センター疫学研究部
著者 津金 昌一郎 国立がん研究センター社会と健康研究センター
【 要旨 】 世界保健機関の推計によると,食道癌は世界で8番目に罹患数の多いがんで,2012年の推計罹患数は約46万人であった.同年の推計死亡数は約40万人で,肺・肝・胃・大腸・乳に次いで6番目に多いがんとなっている.日本の統計では,2012年の罹患数が約2万人,2015年の死亡数が約1万人となっており,2006~2008年の5年相対生存率が37.2%であったことから,食道癌は比較的予後の悪いがんであるといえる.日本人に多い食道扁平上皮癌の確実なリスク要因は喫煙と飲酒で,世界と日本で評価が一致している.世界的に評価が定まった予防要因はないが,日本人において野菜・果物摂取が予防的であるとする疫学的な根拠が多数ある.
Theme Clinical Management of Esophageal Cancer 2017 -- Current Status and Issues
Title Epidemiology of Esophageal Cancer
Author Taiki Yamaji Division of Epidemiology, Center for Public Health Sciences, National Cancer Center
Author Shoichiro Tsugane Center for Public Health Sciences, National Cancer Center
[ Summary ] Esophageal cancer is the eighth most common cancer and the sixth leading cause of cancer mortality worldwide, with an estimate of 456,000 new cases and 400,000 deaths in 2012. In general, it is more common in men than in women, and such sex difference can also be observed in Japan, where the incidence and mortality rates are approximately five times higher in men than in women. The number of esophageal cancer cases and deaths has steadily increased in Japan mainly due to the aging of the population, while age‒standardized rates have been gradually decreasing with the only exception of the increasing incidence rate in men. Esophageal cancer has two histological types, namely, squamous cell carcinoma and adenocarcinoma. The former is predominant in Japan. The established risk factors for squamous cell carcinoma of the esophagus are tobacco smoking and alcohol drinking, whereas those for adenocarcinoma are tobacco smoking and obesity. Despite conflicting evidence, fruit and vegetable intake protects against esophageal squamous cell carcinoma in the Japanese population.
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