臨牀消化器内科 Vol.29 No.8(9)


特集名 消化器疾患診療支援のための栄養療法の最先端
題名 消化器外科患者における周術期栄養管理
発刊年月 2014年 07月
著者 谷口 英喜 神奈川県立保健福祉大学保健福祉学部栄養学科
【 要旨 】 治療技術の向上と集学的治療の導入により,栄養不良や過剰栄養などの栄養障害を有している患者にも手術適応が拡大した.近年,周術期の栄養管理の考え方に関しては,多くの科学的根拠が示され,ガイドラインとして各学会より公表されるに至った.これらのガイドラインをもとに,現在の消化器外科患者における周術期栄養管理の考え方を,(1) Avoid fasting period,(2) Avoid over feeding,(3) Avoid hyperglycemia,(4) Avoid artificial nutrition,(5) When the gut works,use it,の五つの項目にまとめた.消化器外科患者の術後回復能力を強化し予後を改善する周術期管理として新しい薬剤や設備を導入するのではなく,既存の技術を工夫したエビデンスに基づいた術後回復能力強化プログラムも実施されるようになった.
Theme Cutting-edge Nutrition Therapy for Supporting the Treatment of Gastrointestinal Disorders
Title Perioperative Nutritional Management in Digestive Surgery Patients
Author Hideki Taniguchi School of Nutrition & Dietetics, Kanagawa University of Human Services
[ Summary ] Due to continuing progress of therapeutic procedures and introduction of intensive care, patients with nutritionally compromised conditions (such as malnutrition or overnutrition) can safely undergo surgical treatment. In addition, much scientific evidence is shown in recent years with regard to nutritional management in the perioperative periods, and clinical guidelines for such management are issued by concerned medical societies. In this overview, current concepts of perioperative management in digestive surgery patients are summarized into 5 points 1) Avoid fasting period, 2) Avoid overfeeding, 3) Avoid hyperglycemia, 4) Avoid artificial nutrition, and 5) When the gut works, use it. Perioperative management aims to improve patients' prognosis by increasing their postoperative recovery capacity. In recent years, approaches based on scientific evidence have been practiced as enhanced recovery after surgery using existing medical and technical expertise (but not using new drugs or devices) for the perioperative management of digestive surgery patients.
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