臨牀消化器内科 Vol.29 No.8(8)


特集名 消化器疾患診療支援のための栄養療法の最先端
題名 肝疾患の栄養管理
発刊年月 2014年 07月
著者 遠藤 龍人 岩手医科大学消化器内科
著者 佐原 圭 岩手医科大学消化器内科
著者 遠藤 啓 岩手医科大学消化器内科
著者 滝川 康裕 岩手医科大学消化器内科
著者 加藤 章信 岩手医科大学消化器内科
著者 鈴木 一幸 盛岡大学栄養科学部
【 要旨 】 肝は栄養代謝の中心臓器であるため,肝細胞機能障害の程度に応じて各栄養素の代謝障害をみる.肝疾患における栄養管理では,重症度を的確に把握するとともに,身体計測や血液生化学検査などから蛋白質・エネルギー栄養障害や耐糖能異常,蛋白不耐症の有無などの栄養病態を把握して方針を決定する.肝疾患に対する栄養療法は肝病態の進展や患者のquality of life(QOL)を改善するうえで重要な治療法の一つであることを認識することが大切である.
Theme Cutting-edge Nutrition Therapy for Supporting the Treatment of Gastrointestinal Disorders
Title Nutritional Management of Liver Disease
Author Ryujin Endo Division of Hepatology, Department of Internal Medicine, Iwate Medical University, School of Medicine
Author Kei Sawara Division of Hepatology, Department of Internal Medicine, Iwate Medical University, School of Medicine
Author Kei Endo Division of Hepatology, Department of Internal Medicine, Iwate Medical University, School of Medicine
Author Yasuhiro Takikawa Division of Hepatology, Department of Internal Medicine, Iwate Medical University, School of Medicine
Author Akinobu Kato Division of Hepatology, Department of Internal Medicine, Iwate Medical University, School of Medicine
Author Kazuyuki Suzuki Department of Nutritional Science, Morioka University
[ Summary ] The liver is a primary organ, involved in nutritional metabolism. Therefore, metabolic abnormalities related to nutritional elements gradually develop in line with the severity of liver damage. For nutritional management of liver disease, it is necessary to evaluate liver functions and to understand the patientʼs nutritional status including protein-energy malnutrition (PEM), impaired glucose metabolism and protein intolerance. These are determined by referring to anthropometric values and various biomarkers. It should be recognized that nutritional therapy for patients with liver disease can decrease the progression of hepatic failure and improve patient QOL.
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