臨牀消化器内科 Vol.29 No.8(6)


特集名 消化器疾患診療支援のための栄養療法の最先端
題名 短腸症候群の栄養管理
発刊年月 2014年 07月
著者 小山 諭 新潟大学大学院消化器・一般外科
著者 亀山 仁史 新潟大学大学院消化器・一般外科
著者 若井 俊文 新潟大学大学院消化器・一般外科
【 要旨 】 短腸症候群は「腸管切除・残存腸管の機能障害のために小腸からの吸収が低下し,標準的な経口あるいは経腸栄養では水分,電解質,主要栄養素,微量元素,およびビタミンなどの必要量が満たされない状態」である.臨床経過は,第I期(術直後期),第II期(回復適応期),第III期(安定期)に分類される.第I期ではすべての栄養素の喪失を引き起こしやすいため静脈栄養管理(TPN)を要することが多い.第II期では下痢に注意しながら経腸栄養を開始する.第Ⅲ期では経腸栄養・経口摂取を進めてTPNからの離脱を目指す.経口摂取のみで十分な栄養摂取ができることが望ましいが,不可能な場合には在宅経腸栄養,もしくは在宅静脈栄養が導入される.
Theme Cutting-edge Nutrition Therapy for Supporting the Treatment of Gastrointestinal Disorders
Title Nutritional Management of Short Bowel Syndrome
Author Yu Koyama Division of Digestive and General Surgery, Niigata University Graduate School of Medical and Dental Sciences
Author Hitoshi Kameyama Division of Digestive and General Surgery, Niigata University Graduate School of Medical and Dental Sciences
Author Toshifumi Wakai Division of Digestive and General Surgery, Niigata University Graduate School of Medical and Dental Sciences
[ Summary ] Short bowel syndrome (SBS) refers to the clinical consequences resulting from loss of small bowel absorptive surface area mainly due to surgical massive resection. Clinical course of SBS is generally divided into 3 periods ; period-I, II and III. Nutritional management is routinely required according to each period and patient condition : total parenteral nutrition is fundamentally essential in period-I, enteral nutrition is proceded in period-II, and oral intake of food or supplyment is progressed in period-III in order to weaning from parenteral nutrition. Finally, in the case of oral food intake cannnot supply enough energy and nutrients, home enretal nutrition or home total parenteral nutrition will be introduced.
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