特集名 | PEGの現状 | |
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題名 | PEGの管理 (1) PEGのクリニカルパスとマネージメント(おもに造設時) | |
発刊年月 | 2013年 09月 | |
著者 | 小山 茂樹 | 誠光会草津総合病院消化器内科 |
【 要旨 】 | PEGの管理は,安全確実なPEG造設,適切なPEG造設後管理,最適な栄養管理,離脱に向けた嚥下リハビリ,安全確実なPEG交換により成り立つ.その第一歩であるPEG造設は重要である.PEG造設は,PEG栄養を行うための手技にすぎないが,安全確実に造設されるのが基本である.安全確実なPEG造設を行うには,術前検査が必要である.PEGの適応に関しては,PEG適応疾患,栄養学的・解剖学的・倫理的見地より決定される. |
Theme | The Present State of Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) | |
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Title | The Management of PEG | |
Author | Shigeki Koyama | Kusatsu General Hospital |
[ Summary ] | PEG is a safe and certain procedure. The management of PEG consists of skin care, nutrition control, swallowing rehabilitation, and PEG tube replacement. It is necessary to conduct pre-operative examinations to provide safe and certain PEG outcomes. Indications for PEG are decided on in terms of three factors ; nutrition, anatomy, and ethics. |