臨牀消化器内科 Vol.26 No.2(2)


特集名 メタボリックシンドロームと大腸癌
題名 大腸癌のリスクファクター
発刊年月 2011年 02月
【 要旨 】 大腸癌に関連するリスクファクターおよび予防要因について,疫学研究のレビューに基づく国際評価および,日本人を対象とした研究結果に基づく国内での評価について概説し,日本人にとって大腸癌に関連するリスクファクターとどう向き合えばよいのかを考察する.古くから確立しているリスクファクターとしてアルコール飲料がある一方で,あらゆる疾患のリスク上昇と関連する喫煙が近年になり大腸(直腸)癌にも関連することが明らかとなった.赤肉・加工肉の摂取や肥満は国際評価に比べて日本での評価は相対的に低いが,今後より詳細な研究結果の蓄積により重要性が高まる可能性もある.大腸癌を予防するためには,国際・国内評価ともに考慮に入れることが重要であると考えられる.
Theme Links Between Metabolic Syndrome and Colorectal Cancer
Title Risk Factors for Colorectal Cancer
[ Summary ] Risk factors for colorectal cancer (CRC) are listed and explained based on international reviews written on this topic. Evaluation of risk factors specific to Japanese populations are also summarized. Alcohol consumption is a well-known established risk factor for CRC. On the other hand, cigarette smoking, which increases the risk of several chronic diseases, was recently observed to be a risk factor for CRC also. In the future, red meat or processed meat consumption, excess weight, and obesity may also become more important risk factors for the Japanese population. In terms of CRC prevention, it may be important to take into consideration all these factors.
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