臨牀消化器内科 Vol.25 No.11(2-1-4)


特集名 急性肝障害―薬物性肝障害とウイルス肝炎
題名 急性肝障害を起こす疾患 (1) 薬物性肝障害 d.わが国における薬物性劇症肝炎,LOHFの実態
発刊年月 2010年 10月
著者 乾 由明 兵庫県立西宮病院内科
著者 西川 正博 兵庫県立西宮病院内科
【 要旨 】 健康食品による肝障害は年々増加しいているが,肝障害を指摘されないまま経過する危険性がある.健康食品による肝障害の特徴として,(1)薬物服用期間が長い,(2)肝細胞障害型が多い,(3)薬剤リンパ球刺激試験(DLST)陽性率が高い,などが挙げられる.肝疾患患者は,他疾患患者に比し不安感が強く,健康食品を摂取している頻度が高く,その大半が主治医に相談なく摂取していることから,外来では健康食品摂取の問診がより重要となる.また肝臓病教室,個別栄養指導,栄養サポートチーム(NST)など疾病に対する情報を提供する機会の整備が必要である.
Theme Acute Liver Injury : Drug-induced and Viral Liver Injuries
Title Drug-induced Liver Injury Due to Health Foods
Author Yoshiaki Inui Department of Internal Medicine, Hyogo Prefectural Nishinomiya Hospital
Author Masahiro Nishikawa Department of Internal Medicine, Hyogo Prefectural Nishinomiya Hospital
[ Summary ] Liver injury due to health foods is increasing yearly. There is danger in not recognizing liver dysfunction related to these causes. The charasteristics of liver injury due to health foods are as follows, (1) medication periods are longer, (2) cytotoxic types are dominant, (3) DLST positive rates are much higher than those of other drug-induced liver injuries. Patients with liver disease frequently consume health foods without consultation with their primary physician. It is easer to diagnose the cause of liver dysfunction by asking questions concerning health food intake of outpatients with liver disease. Opportunities to offer information concerning liver diseases such as liver disease seminars, individual nutrition guidance programs, and nutrition support teams is necessary for patients.
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