臨牀消化器内科 Vol.24 No.4(6-3)


特集名 胃癌予防とリスクファクター
題名 疫学研究の立場から (3) 一般住民における胃癌発症の危険因子 : 久山町研究
発刊年月 2009年 04月
著者 志方 健太郎 九州大学大学院医学研究院環境医学分野/九州大学大学院医学研究院病態機能内科学
著者 清原 裕 九州大学大学院医学研究院病態機能内科学
著者 飯田 三雄 九州大学大学院医学研究院病態機能内科学
【 要旨 】 福岡県久山町では,1961年より精度の高い生活習慣病の疫学調査 (久山町研究) が進行中である.時代の異なる三つの集団の追跡成績を比較すると,女性の胃癌発症率は時代とともに有意に低下したが,男性の胃癌発症率に明らかな時代的変化は認めなかった.久山町の最近の集団を追跡した成績では,H. pylori感染とともに萎縮性胃炎,高食塩摂取,喫煙習慣,高血糖,低コレステロール血症など多彩な生活・環境要因および症候因子が胃癌発症の有意な危険因子となった.これらの危険因子は複合的に胃癌発症のリスクを規定していると想定される.これらの危険因子を包括的に管理することにより,胃癌の予防や早期発見につながると考えられる.
Theme Risk Factors and Prevention of Gastric Cancer
Title Risk Factors for Gastric Cancer Incidence in General Population : The Hisayama Study
Author Kentaro Shikata Department of Environmental Medicine, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University / Medicine and Clinical Science, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University
Author Yutaka Kiyohara Department of Environmental Medicine, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University
Author Mitsuo Iida Medicine and Clinical Science, Graduate School of Medical Sciences, Kyushu University
[ Summary ] Since 1961, an accurate epidemiological study of lifestyle-related diseases has been ongoing in the town of Hisayama, Japan. When the age-adjusted incidence of gastric cancer was compared in three cohorts consisting of Hisayama residents aged 40 years or over established in 1961, 1974, and 1988, the incidence did not change in cohorts consisting of men, though it significanfly declined over time in women. In a follow-up study of the 1988 Hisayama cohort, various lifestyle and environmental factors as well as medical conditions namely, atrophic gastritis, high salt intake, cigarette smoking, hyperglycemia, and low serum cholesterol, along with Helicobacter pylori infection have been revealed to be significant risk factors for the development of gastric cancer. It is considered that these risk factors determine the risk of gastric cancer together, and therefore, managing these risk factors comprehensively is required for early detection and prevention of gastric cancer.
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