臨牀消化器内科 Vol.24 No.4(3-2)


特集名 胃癌予防とリスクファクター
題名 食塩と胃発癌 (2) 食塩とH. pylori胃発癌
発刊年月 2009年 04月
著者 高須 伸二 愛知県がんセンター研究所腫傷病理学部
著者 塚本 徹哉 愛知県がんセンター研究所腫傷病理学部
著者 豊田 武士 愛知県がんセンター研究所腫傷病理学部
著者 立松 正衛 愛知県がんセンター研究所腫傷病理学部
【 要旨 】 食塩は,Helicobacter pylori (H. pylori) 感染スナネズミ腺胃で,用量依存性に胃発癌を促進した.食塩単独の胃発癌に対するプロモーション作用は,H. pyloriと比較すると弱く,H. pyloriのco-promoterとして働いていると考えられた.食塩はH. pylori親和性の胃腺窩上皮由来ムチンを増加させ,抗H. pylori作用の胃腺由来ムチンを減少させた.食塩が胃粘液の状態を変化させ,結果的にH. pylori感染増強の方向へ作用している可能性が示唆された.胃癌予防の観点から,H. pylori感染者の食塩制限は重要であると考えられた.
Theme Risk Factors and Prevention of Gastric Cancer
Title Salt and H. pylori-associated Gastric Cancer
Author Shinji Takasu Division of Oncological Pathology, Aichi Cancer Center Research Institute
Author Tetsuya Tsukamoto Division of Oncological Pathology, Aichi Cancer Center Research Institute
Author Takeshi Toyoda Division of Oncological Pathology, Aichi Cancer Center Research Institute
Author Masae Tatematsu Division of Oncological Pathology, Aichi Cancer Center Research Institute
[ Summary ] Salt promoted gastric carcinogenesis in Mongolian gerbils with Helicobacter pylori (H. pylori) infection and N-methyl-N-nitrosourea (MNU) treatment in a dose dependent manner. Salt was a weak factor for gastric carcinogenesis compared to H. pylori infection and behaved as a co-promoter of gastric cancers, especially in combination with H. pylori. Salt induced the increase of surface mucous cell type mucins (SMCM), suitable for H. pylori colonization, and a decrease in gland mucous cell type mucins (GMCM), which have effects on inhibiting H. pylori infection. H. pylori infection induced an increase in MUC6 mRNA expression, while salt had no influence on MUC5AC and MUC6 mRNA expression. Thus, salt altered the mucousal microenvironment by increasing SMCM to help H. pylori colonize and exacerbate inflammation and increased subsequent stomach carcinogenesis by inhibiting GMCM defense mechanisms. Therefore, restriction of salt is important for the prevention of stomach cancers in patients with H. pylori infection.
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