臨牀消化器内科 Vol.24 No.11(2-3)


特集名 胃切除後の諸問題
題名 胃切除後障害 (3) ダンピング症候群の病態と治療
発刊年月 2009年 10月
著者 福島 亮治 帝京大学医学部外科
【 要旨 】 ダンピング症候群は,胃切除後の急激な食物の排泄に伴う諸症状と考えられている.食後30分以内に現れる早期ダンピングと,食後2~3時間で起きる後期ダンピングに大別される.前者は冷感,動悸,めまいなどの全身症状と腹鳴,腹痛,下痢などの腹部症状が特徴で,小腸内が高浸透圧になることによる腸管内への水分移動や,関連する種々の血管作動性液性因子(セロトニン,ヒスタミン,enteroglucagon,VIPなど)の関与が原因と考えられている.一方,後者は一過性の高血糖に引き続く低血糖症状であるが,消化管に由来する液性因子,とくにGLP-1の関与が指摘されている.いずれも低炭水化物食の分割食を主体とする食事療法で自然軽快することが多いが,難治例には薬物療法も施行される.
Theme Clinical Problems after Gastrectomy
Title Dumping Syndrome
Author Ryoji Fukushima Department of Surgery, Teikyo University School of Medicine
[ Summary ] Dumping syndrome results from rapid delivery of food into the small bowel. It occurs primarily after gastrectomies and the symptoms are classified into early and late forms. Early dumping occurs in the first 30 minutes after meals and late dumping 1-3 hours postprandially. The clinical manifestations of early dumping include postprandial abdominal and systemic symptoms, resulting from osmotic fluid shifts and release of vasoactive humoral mediators. Late symptoms are secondary to reactive hypoglycemia induced by exaggerated release of insulin and GLP-1. Effective relief of symptoms can be achieved in the majority of patients with dietary and lifestyle modifications to minimize ingestion of simple carbohydrates. More severely affected individuals may need medications.
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