臨牀消化器内科 Vol.24 No.11(2-1)


特集名 胃切除後の諸問題
題名 胃切除後障害 (1) 栄養障害の成因と対策
発刊年月 2009年 10月
著者 辻本 広紀 防衛医科大学校外科
著者 市倉 隆 防衛医科大学校外科
著者 坂本 直子 防衛医科大学校外科
著者 矢口 義久 防衛医科大学校外科
著者 平木 修一 防衛医科大学校外科
著者 赤瀬 崇嘉 防衛医科大学校外科
著者 長谷 和生 防衛医科大学校外科
【 要旨 】 わが国では胃癌の標準手術術式として胃(亜)全摘+D2郭清が安全に,しかも高いqualityで行われており,良好な予後が得られている.しかし手術によって生ずる臓器・組織の欠損,機能低下は避けられない.本稿では胃切除後の栄養障害の病態と成因と,その対策として機能温存術式の実際について考察した.胃切除術では胃の貯留能の廃絶あるいは低下を余儀なくされ,1回摂取量の低下,すなわち小胃症状が発生する.その対策として,分割食として必要カロリーを補給することが一般的となっている.また三大栄養素のなかでは,脂肪の吸収障害がもっとも顕著であり,蛋白,炭水化物の吸収障害は軽度とされる.鉄やビタミンの吸収障害から貧血を併発することが多く,その発生頻度は40~70%といわれている.このような対策として,さまざまな機能温存手術術式が考案され,それぞれ良好な成績をおさめている.当科では幽門側の早期癌に対しては,迷走神経温存術式や幽門保存術式を積極的に取り入れ,1回摂取量や体重減少率が軽微であった.また胃全摘後には空腸pouch再建を採用し,こちらも従来のrRoux-en-Y再建と比較して,1回食事摂取量や体重の減少率が明らかに改善していた.また最近ではセンチネルリンパ節理論を応用し,切除胃や郭清リンパ節範囲の縮小を試みている.術後長期にわたる栄養障害を未然に防ぐために,食事指導や経口補助食品の追加などのほかに,栄養障害を回避しうる術式の考案や改良に取り組むことが外科医の責務であると考える.
Theme Clinical Problems after Gastrectomy
Title Nutrition Disorders in Postgastrectomy Patients
Author Hironori Tsujimoto Department of Surgery, National Defense Medical College
Author Takashi Ichikura Department of Surgery, National Defense Medical College
Author Naoko Sakamoto Department of Surgery, National Defense Medical College
Author Yoshihisa Yaguchi Department of Surgery, National Defense Medical College
Author Shuichi Hiraki Department of Surgery, National Defense Medical College
Author Takayoshi Akase Department of Surgery, National Defense Medical College
Author Kazuo Hase Department of Surgery, National Defense Medical College
[ Summary ] Both total and subtotal radical gastrectomies with D2 lymphadenectomy have been widely employed for both early and advanced gastric cancers in order to improve mortality rates in Japan. Although curative resection for malignancies is essential to improve survival rates after surgery, these surgical procedures lead to persistent functional disorders, small gastric symptoms, anemia, and nutritional disorders, resulting in diminished quality of life for the rest of the patient's life. In addition to nutritional support, several function preserving surgical procedures have been developed, such as pylorus preserving gastrectomy, jejunal pouch reconstruction, and sentinel lymph node navigation surgery. These procedures have produced favorable results. Surgeons should pay greater attention to preventing nutritional disorders to improve long term postoperative outcomes.
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